IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 60% от територията на София са изработени подробни устройствени планове

Реституирани имоти в кварталите ще бъдат озеленени, заяви Петър Диков

12:05 | 30.07.15 г.
За 60% от територията на София са изработени подробни устройствени планове

За 60% от територията на София са изработени подробни устройствени планове, казва в интервю за в. „Стандарт“ главният архитект на София Петър Диков.

Той обяснява защо първо работата е започнала от от комплексите, а не от центъра. „В комплексите беше най-напечено. В момента, в който постъпих, имаше най-голямо гражданско недоволство там. Проблем беше презастрояването и строежите в междублоковите пространства. Тогава в комплексите имаше революционна ситуация, най-вече в "Младост". Сега всички комплекси имат подробни устройствени планове. Само в "Дружба" не са завършени като процедура. Всички останали - "Люлин", "Обеля", "Надежда", "Толстой", "Свобода", са готови. Работихме и доста по центъра“, казва Диков.



До този момент са направени близо 100 цялостни плана, които са влезли в сила, и 100 - изработени, но на различен етап на процедура. С тези 200 плана е достигнато едно почти 60% покритие на територията на столицата.

Работата по плановете била затруднена от реституирани имоти в крайните квартали, заради които има конфликти с живеещите. Част от тези имоти са предвидени за озеленяване, което означава, че там не може да се строи и някой ден ще започне процедура по отчуждаване.

Главният архитект допълва, че се работи в три основни посоки: довършване за изградените градски части; да се изработят планове на парковете - Борисовата градина, парка при "Младост" - Въртопо, Северният парк, парк "Лозенец", четвърта част на Южния парк. Имало и планове да започне работа и т. нар. Хидропарк на Искър над зоната на Враждебна. Част от парковете са планирани от 50 г., но нямат подробни планове.

Третият голям тематичен пакет са плановете на т.нар. научно-производствени зони - "Илиянци", зоните около гара Искър, новопредвидените производствени зони по Общия устройствен план.

В крайна сметка се очаква да бъдат изработени планове за около 80% от територията на града.

Диков допълни, че тази година трябва да бъде завършен Античният културно-комуникационен комплекс "Сердика". Той включва бул. "Мария-Луиза" и Ларгото с цялата археология, разкрита при строежа на метрото. Там ще се открият уникални културни пространства, които софиянци и гостите на София ще могат да ползват още догодина – например пространство под Ларгото, в което ще има място за изложби и концерти, театър, събития и т. н. Може да бъде център на културния живот в града. Втората стъпка е пл. "Света Неделя", където преди две седмици са започнали разкопки.

Третата стъпка е Сердикийският амфитеатър, който от догодина ще започне да се проучва като цялостен обект, планира главният архитект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още