IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"За да остане природа в България": МОСВ призна за още един незаконен лифт

Екологичната организация цитира справка от екологичното министерство, според която лифт и две писти са без ОВОС

18:16 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"За да остане природа в България": МОСВ призна за още един незаконен лифт

Според справка от Министерството на околната среда и водите още две писти и един лифт в ски зона Банско са извън закона, съобщи коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България". 

Става въпрос за пистите Шилигарник-2 и Стражите и за лифта Железен мост-Платото, които не са част от концесионния договор с „Юлен“ и не са предвидени в Плана за управление на Национален парк Пирин. Те не са били предвидени нито в териториално-устройствения план (ТУП), нито в оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) към него от 2000 година.

"В МОСВ не са налични актове, издадени по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за защитените територии за съгласуването им“, се казва в справката, поискана от организацията.

Припомняме, че вчера решение на Върховния административен съд показа, че и лифтът на Платото в ски зона Банско е извън закона. ВАС констатира, че "има сериозно противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона“, а действията на концесионера не представляват реконструкция на съществуващия лифт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още