IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законови промени за тласък на зимния туризъм обещава Ангелкова

Министърът на спорта Красен Кралев се обяви за изграждане на нова ски инфраструктура

17:46 | 30.01.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще инициира промени в Закона за туризма, които ще дадат възможност за развитие на всички видове туризъм, а не само на летния и зимния. С приоритет ще се обсъдят текстове за модернизиране на ски писти и лифтове за развитие на зимния туризъм, който е с потенциал за привличане на платежоспособни туристи. Това заяви министърът по време на кръгла маса за развитието на планинския туризъм в България, в която взеха участие представители на туристическата индустрия, кметове на общини, министърът на младежта и спорта и заместник-министърът на земеделието.

Ангелкова посочи, че страната ни има потенциал да развива всички видове туризъм и министерството ще работи за улесняване на туристическата индустрия чрез различни мерки, защото секторът е ключов за икономиката и има неизползван потенциал.

Промените, които ще бъдат инициирани в Закона за туризма, ще бъдат свързани не само с цялостното развитие на сектора, но и с разработването на единна информационна система, регламентиране на регистри за туристическите атракции, ски училищата, както и на ясни условия за развитие на зимен и планински туризъм. Конкретни предложения от всички заинтересовани ще се обсъдят в работна група в министерството и ще бъдат предложени в законопроект, каза Ангелкова.

В рамките на дискусията Ангелкова подчерта, че държавата приоритетно ще работи върху подобряване на условията за зимен туризъм, защото именно той привлича платежоспособни туристи, които харчат четири пъти повече, отколкото тези през лятото.

По думите на Ангелкова България има потенциал за нови ски писти и лифтове, които да бъдат изградени, но без да се нарушава екологичната среда, парковете, флората и фауната. Според нея можем да постигнем по-добри условия за зимен и планински туризъм.

„Крайно време е да намерим балансирано решение за развитие на зимния туризъм, без да противопоставяме инвеститорите на природозащитниците“, каза министърът.

Ангелкова посочи, че част от законодателните промени ще бъдат именно в посока на модернизиране на ски инфраструктурата с оглед нейната безопасност и привличане на нови туристи. Втората посока на законодателни промени ще е за планиране на дългосрочна визия за развитие на планински туризъм.

В същия контекст беше и коментарът на министъра на спорта Красен Кралев, който каза, че настоящата инфраструктура е далеч от това, което трябва да бъде, за да се стимулира детско-юношески, масов и професионален спорт. Той посочи, че с общо 200 км ски писти, с колкото разполагаме, няма как да се подготвят спортисти на световно ниво и се обяви за изграждане на нова ски инфраструктура.

Представители на общини, в които основен поминък е туризмът, също защитиха тезата за подобрение на ски инфраструктурата и изграждане на нова, без да се нарушава екологичната среда. От бранша напомниха, че защитените зони следва да се използват така, че да служат и на хората, и на бизнеса.

Кметът на Банско Георги Икономов се обърна към Министерството на туризма да направи оценка на потенциала на зимния туризъм и на достъпността на инфраструктурата, защото досега държавата не е работила за ски курортите и постигнатото е заради частна инициатива, каза той. Икономов поиска от министъра спешни мерки за спасяване на зимния туризъм, защото ски курортите нужда от помощта на държавата, за да се развиват, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
polina
преди 9 години
значи думата инвестиция се оказва не чак толкова плашеща, нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 9 години
е у авсрийско кък е ?:) и не са толкоз малко : http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B5_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0%D0%B4_2000_%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Е то над 2000 метра... една под Черни връх, една под Мусала и една под Вихрен, ама па мнооо жули вятър да ге, нема растителност :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
А сега сериозноАко някой не е разбрал, България е прекалено на юг за да бъде ски центъра на Европа.Няма гаранция, че няма да е 10 градуса и да не може да се кара и никой от UK да кажем, няма да си букне ски почивка 3 месеца предварително, рискувайки да дойде и да не кара. Ще си букне в Алпите.Ски инфрастуктурата е пералната и хранилката на Цеко *** и подобни,Да се обърне внимание на планинското колоездене и планинарството. Има прекрасни условия а и имаме не лошо име в Европа. Реклама и инфрастуктура малко трябваДа се обърне внимание на голфа. Имаме игрища на световно ниво, а никой не знае за тях. Да се обърне внимание на тракийската история И разбирасе на пиеньето! Че лошо лошо ама пада кинта и ЩЕ пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 9 години
Границите на ски курортите се качват до към 2000 м. и ако искаме изобщо да имаме ски туризъм неизбежно трябва да строим писти на високо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
В конституцията да залегне ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН снеговалеж в началото на декември И НИКАКВИ положителни температури на височина над 1000 метра, от началото на декември до края на март!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още