IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 27 май

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:58 | 27.05.15 г.
Акцентите в бизнеса на 27 май

В България

Българската конкурентоспособност се намира в стагнация и на практика през първите 8 години от членството си в ЕС държавата не е съумяла да скъси дистанцията с останалите страни от Източна Европа. Oсновните показатели не са претърпели съществени промени не само в сравнение с 2015, но и с нивата от 2010 г.

Цените на петрола, който внасяме, са пазарни и не са завишени, заявиха в писмо до медиите от „Лукойл България“. Според изчисления на анализатори от Нов български университет „Лукойл България“ е ощетила бюджета на България, защото е обявявала внос на петрол по завишени цени.

Част от енергийния пазар у нас може да остане регулиран и след 2016 година, за когато е планирана либерализацията на пазара. Целта е да бъдат защитени битовите потребители в първите месеци от освобождаването на пазара.

Правото на свободен избор на пенсионен фонд между частните фондове и държавния стълб е правилно и не нарушава интересите на осигурените, но КНСБ е против възможността това да става многократно, тъй като това противоречи на разходопокривния модел на пенсионното осигуряване у нас.

Българските хотели ще получават категоризация по европейския критерий на “Хотел старс”. Идеята е новите правила да повишат изискванията към луксозните обекти и да облекчават режима за по-ниския клас хотели и тези в градска среда.

По света

Реформите, свързани с бюджетните цели, пенсиите и пазара на труда, както и с гражданските услуги са основните проблеми, които все още не са окончателно съгласувани  между Гърция и международните кредитори на страната, съобщи Европейската комисия.

В сряда Европейският съюз и Швейцария подписаха важно споразумение, което ще сложи край на банковата тайна за гражданите на ЕС и ще им попречи да укриват недекларирани доходи в швейцарските банки.

Усилията на Европейския съюз за налагане на общи стандарти в банковата структура се слбъскаха с трудности, след като законодателите в Европейския парламент отхвърлиха проектозакона.

Според изготвената от UBS класация Billionaire Census 2014 нетното богатство на много от 114-те руските милиардери, попаднали в индекса е отстъпило значително, засегнато от по-ниските приходи от петрола и стойността на техните дялове в компании, свързани с петролния бизнес.

Юридическите неволи на Uber Technologies Inc в Европа продължават, след като съд в Милано разпореди нискотарифната услуга на компанията Uberpop да бъде преустановена в цяла Италия. Според съдебните власти Uberpop  представлява нелоялна конкуренция на традиционните таксиметрови шофьори.

На борсата

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,3% в днешната сесия до ниво от 480,44 пункта при оборот от едва 64 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 0,8%, а от началото на годината спада с 8%.

Препоръчваме

Най-влиятелните жени в категориите политика, филантропия, бизнес и технологии са Ангела Меркел, Мелинда Гейтс, главният изпълнителен директор на General Motors Мари Бара и главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг съответно. Кои са останалите най-влиятелни жени в света - вижте в нашата галерия!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още