IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 28 май

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:54 | 28.05.15 г.
Акцентите в бизнеса на 28 май

В България

Европейската комисия даде двумесечен срок на България и още няколко страни да приложат изцяло новата директива за възстановяване и преструктуриране на банките. Главната ѝ цел е при бъдещи фалити тежестта за покриването на загубите да не пада върху данъкоплатците.

Брутният външен дълг на България намалява с 387 млн. евро през първото тримесечие до 39,378 млрд. евро, с което делът му към брутния вътрешен продукт възлиза на 92,3%, показват предварителните данни на Българската народна банка.

Проектът за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде разгледан от Агенцията по инвестиции на Катар. Това е било договорено по време на посещението на правителствената делегация в емирството. От друга страна Westinghouse на този етап са се оттеглили от преговорит.

Наредбата за топлоснабдяване има пропуски, които не бяха коригирани въпреки настояването на топлофикационните дружества, и ефектът от това е голямо количество нефактурирана топлоенергия в някои дружества и съответно високи изравнителни сметки в края на сезона.

По прогнози на туристическия бранш туристите от Израел това лято ще са с 15% повече в сравнение с миналата година Туроператорите са спокойни, че дори да не бъде постигнат ръст на туристите от Израел, поне няма да има отлив, какъвто обаче се очаква при руските туристи.

По света

В сряда Европейската централна банка остави без промяна тавана на спешното финансиране за гръцките банки,  известен със съкращението ELA (от Emergency Liquidity Assistance). Това се случва за пръв път от февруари.

В сряда Европейската комисия (ЕК) представи план за ограничение на степента, с която мултинационалните компании могат да намаляват данъците по европейската си печалба чрез креативно счетоводство.

Перспективите пред реализацията на „Турски поток“ след турската граница стават все по-нереални. Причината е отказът на Македония да участва в проекта, докато той не получи одобрение от страна на ЕС.

Цените на суровия петрол се повишиха в четвъртък, но ръстът бе ограничен заради страховете от пренасищане на пазара, след като резервите от суров петрол в САЩ отчетоха нарастване въпреки очакванията на анализаторите за пореден спад.

Слънцето е един от енергийните източници, чието използване расте непрекъснато в последните години при производството на електроенергия в САЩ. От 2008 година капацитетът на соларните паркове в страната е скочил 20 пъти.

На борсата

ЕМКА АД ще раздаде брутен дивидент от 0,042105 лв. на акция, след като отделя близо една трета от нетната си печалба за 2014 г. за дивиденти. През 2014 г. производителят на кабели и проводници реализира нетна печалба в размер на 2 897 050,83 лв.

Препоръчваме

След като през последните месеци постоянно се появяваха медийни спекулации, че Apple работи над свой автомобил, сега и самият концерн подклажда слуховете. Дали и какво може да представлява новият iCar, вижте тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още