IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американци искат подобрение в изпълнението на съдебни решения

16:10 | 06.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Американци искат подобрение в изпълнението на съдебни решения
Значителното забавяне на съдебните производства и липсата на изпълнение на съдебните решения са основните проблеми, посочени в Индекса на съдебната реформа в България, изготвен от Американската асоциация на юристите. Това съобщи пред Инфорадио авторът на изследването Мери Ноел Пепис, която пристигна от Вашингтон за официалното му представяне у нас.

Американската Асоциация на юристите публикува за втори път Индекс на съдебната реформа в България.

“Мисля, че в българската съдебна система са настъпили много положителни подобрения и за мен беше голямо удоволствие да видя това. Мога да спомена и областите, в които са настъпили такива положителни подобрения. Въпреки това има и някои сфери, на които трябва да бъде обърнато повече внимание и в резултат на това евентуално българската съдебна система би могла да се превърне в онзи тип независима съдебна система, която българите заслужават” заявява Пепис, добавяйки, че има две сфери, на които трябва да се обърне особено внимание в законодателството “Първата от тях са значителните закъснения и забавяния на съдебните производства, а втората е свързана с липсата на изпълнение на съдебните решения”.

На въпрос дали има корупция в българските съдилища, Пепис отговаря: “Нашите собствени наблюдения, както и информацията, която извлякохме от събеседванията обаче показаха, че всъщност това усещане за корупция е много по-голямо отколкото е действителното ниво на корупцията. Така че една от важните задачи в тази посока е да бъде намалено това усещане за корупция. Има много причини, поради които може да съществува такова усещане, но просто казвам, че това усещане не е съвсем точно”.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още