IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ завиши прогнозирата за първото и второ тримесечие инфлация

Прогнозираният размер на инфлацията през първото тримесечие на годината бе завишен от 7.7 до 8% на годишна база

14:14 | 16.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ завиши прогнозирата за първото и второ тримесечие инфлация
Българската народна банка завиши днес прогнозирания размер на инфлацията през първото тримесечие на годината от 7.7 до 8% на годишна база, съобщи АР.

За сравнение инфлацията за същото тримесечие на миналата година възлезе на 1.9% на годишна база.

Според агенцията БНБ очаква ниво на инфлация от 7.5% за второто тримесечие на годината, което също е над предходните прогнози на институцията.

По-рано финансовото министерство прогнозира инфлация за настоящата година от 5.8% и ръст на потребителските цени за първото тримесечие в размер на 4.9%.

По-различни обаче са прогнозите на Агенцията за икономически анализи и прогнози, която наскоро завиши очакванията си за годишна инфлация в страната ни до 7.2% от предходни прогнози за 6.3%.

Правителството полага не малко усилия за ограничаване на инфлацията с предстоящото влизане на България в ЕС и стремежа за въвеждане на еврото до 2009-2010 година.

На този етап високата инфлация се сочи като най-голяма опасност пред евентуалното въвеждане на еврото.

През януари 2006 г. годишната инфлация в България възлезе на 6.6%, а месечната - на 0.84%. По-високата инфлация се предопределя от по-високите през 2006 г. акцизи на цигарите и тютюна, както и от ръста в цената на петрола, водещ до повишение в цените на горивата.

БНБ очаква също така дефицитът по текущата сметка да се запази под 14.5% от БВП през първото тримесечие на годишна база.

Очаква се дялът му от БВП да се понижи под 14% през второто тримесечие благодарение на доброто представяне на икономиката ни и стабилния ръст на икономиките на страните от ЕС, които са и основният ни търговски партньор.

По-рано през годината правителството се споразумя с МВФ да се стреми към бюджетен излишък за тази година в размер на 3%, за да намали опасенията относно нарастващия дефицит по текущата сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 15.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още