IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ предлага средно с 12% по-високи цени за тока в Западна България

Предложенията на трите дружества от Западна България са пряко свързани с инвестициите, които трябва да бъдат направени

17:44 | 25.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
CEZ предлага средно с 12% по-високи цени за тока в Западна България

Електроразпределение Столично”, „Електроразпределение София Област” и „Електроразпределение Плевен” (67% собственост на чешката енергийна компания CEZ) ще обяви в сряда предложения за нови цени на продаваната от тях електрическа енергия, които да влязат в сила от 1 октомври 2006 г., съобщиха от компанията.

Дружествата ще внесат предложенията си за одобрение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в срок от един месец.

Ще бъде представен и план за инвестиции, които електроразпределителните компании от Западна България предлагат да осъществят до края на 2007 година, за да могат да изпълнят законовите изисквания в областта на електроснабдяването и да достигнат европейските стандарти за качество на доставките и услугите.

Електроразпределение Столично”, „Електроразпределение София Област” и „Електроразпределение Плевен” предлагат промяна на действащите в момента тарифи за трите дружества в пакет. Предвижда се 11,9% общо среднопретеглено увеличение на цената на електроенергията в Западна България.

Предложеното средно увеличение на цената за отделните групи потребители е както следва – 6.9% за битови потребители, 15% за фирми ниско напрежение и 19.4% за стопански потребители средно напрежение. Освен предложенията за общо увеличение на цените на трите дружества в пакет, всяка електроразпределителна компания е задължена да публикува и отделно ценово предложение, отразяващо специфичните икономически условия, в които тя оперира. За одобрение обаче ще бъдат предложени посочените по-горе промени, които са общи за трите дружества.

Предложенията на трите ЕРП предвиждат и въвеждане на двукомпонентна структура на цената за електроенергия, т. е. наличие на постоянен и променлив компонент. Постоянният компонент е фиксирана сума, която частично покрива постоянните разходи за осигуряване на доставка до всеки присъединен обект (напр. поддръжка на електроразпределителните съоръжения и мрежата до обекта).

Трите дружества предлагат размерът на фиксирания компонент за битовите потребители и фирмите, които ползват ниско напрежение при директно измерване да бъде 1,50 лв. месечно (цените са без ДДС).

Предложенията на трите дружества от Западна България са пряко свързани с инвестициите, необходими за изпълнение на законовите изисквания, постепенно достигане на европейските стандарти за качество на доставките и услугите и намаляване на технологичните загуби, обясниха от CEZ. Анализите на „Електроразпределение Столично”, „Електроразпределение София Област” и „Електроразпределение Плевен” сочат, че в периода 2005-2007 година трите дружества трябва да инвестират общо 328 милиона лева, за да постигнат посочените цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още