IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Терзиева: Стратегията за ВиК ще стабилизира сектора в дългосрочен план

Занапред приоритетно трябва да се инвестира в интегрирани проекти – водоснабдяване, канализация и пречистване, смята министърът на регионалното развитие

13:14 | 04.12.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Терзиева: Стратегията за ВиК ще стабилизира сектора в дългосрочен план

Как ще се промени водният сектор през следващите години, какви инвестиции са необходими, за да се модернизират остарелите съоръжения и как това ще се отрази на потребителите – това коментира в интервю за Investor.bg министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева

- Каква структура на управлението на водоснабдителните и канализационните услуги предвижда Стратегията за водния сектор? Очаквате ли проблеми след промените?

Стратегията предвижда асоциациите по ВиК да заработят ефективно. Това вече може да стане, след като бяха приети измененията в Закона за водите, регламентиращи изваждането на собствеността от активите на ВиК дружествата и превръщането й в публична държавна или публична общинска собственост. Асоциациите ще сключват договори с операторите, като ще им предоставят управлението на системите и съоръженията. Очаквам подобреното управление в сектора да повиши ефективността на операторите и качеството на услугата.

Всяка реформа е предизвикателство, независимо за кой сектор става дума. Предстои усилена работа както за екипа на МРР, така и за асоциациите и водните дружества. Убедена съм, че с общи усилия и при добра координация ще постигнем целите си.

- Какви инвестиции е необходимо да се направят през следващите години във водната инфраструктура?

Прогнозата за необходимите средства за сектора за 10-годишен период са за близо 12,2 млрд. лв. Имайте предвид, че много от капиталовите инвестиции имат дълъг полезен живот.  Оценката на необходимите разходи и стратегическият финансов план, заложени в Стратегията за развитието и управлението на водоснабдяването и канализацията, са за 25-годишен срок. Това гарантира, че предложените мерки ще спомогнат за превръщането на сектора в устойчив в дългосрочен план.

- Вече е ясно, че само 30% от необходимите средства ще са от европроекти. Доколко за останалата сума ще се разчита на държавния бюджет и доколко на заемно финансиране?

Изчисленията показват, че около 30% от всички необходими за сектора средства могат да бъдат финансирани от еврофондовете през новия програмен период. В Стратегията за ВиК са разработени няколко варианта на финансиране, които да осигурят останалите необходими средства. Те представляват различни комбинации между средствата от европейските фондове, собствени приходи на дружествата, държавен бюджет и заемни средства.

Какъв вариант ще бъде избран, ще стане ясно в процеса на работа, а и ще прилагаме индивидуален подход към всеки отделен случай. Най-важното условие е ВиК дружествата да повишат своята ефективност.

- Докога канализационните услуги в България няма да отговарят на европейските стандарти?

За съжаление едва 66% от населението е присъединено към система за отвеждане на отпадъчни води. Още по-нисък – около 50%, е делът на свързаните към пречиствателни станции за отпадъчни води. За да постигнем изискваното съответствие с европейските директиви, до края на 2014 г. около 670 000 души, които живеят в агломерации по-големи от 2 000 еквивалент жители трябва да бъдат свързани към системи за отвеждане на отпадъчни води. Около 1 800 000 души трябва да бъдат свързани към пречиствателни станции за отпадъчни води. Ще положим максимални усилия, за да наваксаме изоставането.

- Как конкретно водните дружества могат да станат по-ефективни? Кой ще следи дали работят ефективно?

ВиК стратегията има за цел изграждане на консолидиран отрасъл с най-много 28 регионални дружества. Това ще е  важна стъпка в посока да постигнем ефективност и високо качество на услугите. Искам да припомня, че процесът на децентрализация в България през 90-те години на миналия век доведе до създаването на дружества, които са твърде малки, за да постигнат икономии от мащаба и вероятно дори прекалено малки, за да управляват ефективно модерни ВиК системи.

Много от тези малки оператори са в райони, където има язовир или друг водоизточник, който дава възможност за евтино гравитачно водоснабдяване на една-единствена община. Това е породило грешната представа, че тези дружества са ефективни. Действителността е друга -  естествените условия и мащабът са тези фактори, които водят до намаляване на разходите за водоснабдяване. Анализите, направени за Стратегията, потвърждават, че в България по-големите ВиК дружества са по-ефективни в използването на ресурсите, в сравнение с по-малките оператори.

Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
evn
преди 10 години
Хаха, да бе като "Топлофикация София" докато не направиха специален закон за парното да не можеш во веки веков да се измъкнеш искаш не искаш ставаш роб. По същи яначин ще е и с водата, фирма ще идва да ти измерва водата, фирма ще идва да ти слага водомера, а ВиК дружеството какво ще прави не се знае. А бе все дено виждате новите ЕРП .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evn
преди 10 години
Хаха, да бе като "Топлофикация София" докато не направиха специален закон за парното да не можеш во веки веков да се измъкнеш искаш не искаш ставаш роб. По същи яначин ще е и с водата, фирма ще идва да ти измерва водата, фирма ще идва да ти слага водомера, а ВиК дружеството какво ще прави не се знае. А бе все дено виждате новите ЕРП .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
като стане стратегически 1м3=10лв, то сектора ще се стабилизира яко :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още