IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки контролират 20% от активите на банковата система у нас

Гърция е на второ място по инвестиции в България след Австрия за периода 1996-2004 г. с дял от 11% от общите инвестиции

15:00 | 02.11.05 г.
Гръцките банки контролират 20% от активите на банковата система у нас

Гръцките банки контролират 20% от активите на банковата система у нас, каза на Икономическия форум за Югоизточна Европа Христос Кацанис, председател на Управителния съвет на Гръцкия бизнес съвет в България (ГБСБ) и изпълнителен директор на ОББ.

От 1990 година гръцките банки правят първата значителна крачка за навлизането си в България, като през 1993 г. лиценз взима Хиос банк, която не само е първата гръцка банка у нас, но и първата чуждестранна банка въобще.

През 1995 г. финансовата институция е последвана от Национална банка на Гърция, а също и от Търговска банка, която в момента работи като България Инвестмънт Банк. До 1997 г. обаче броят на гръцките банки е ограничен поради различни политически и икономически причини и в страната се установяват банки от други европейски страни, допълни Кацанис.

Гърция е на второ място по инвестиции в България след Австрия за периода 1996-2004 г. с дял от 11% от общите инвестиции, каза още Христос Кацанис.

На въпрос на Investor.bg за това кои са най-атрактивните сектори за гръцките инвестиции у нас в момента, Христос Кацанис отговори така: „Гръцките предприятия в този момент са изключително активни, особено във финансовата сфера. Други интересни за нас области са металургията, хранително-вкусовата промишленост, опаковъчната индустрия, туризмът, услугите, търговията“.

Най-добре представените гръцки банки в България в момента са ОББ и Пощенска банка. Трета по големина е Пиреус банк след придобиването на Евробанк“, уточни Кацанис.

Той подчерта пред репортер на Investor.bg, че не се наблюдава отлив на гръцките инвестиции в България, като относителният им по-нисък дял се дължи на увеличените чуждестранни инвестиции като цяло.

„В общи линии мога да кажа, че българо-гръцките взаимоотношения, както икономически, така и политически, са отлични. Разбира се, винаги има какво да се желае”, заяви, от своя страна, гръцкият посланик в България Прокопиос Мандзуранис.

До края на годината със сигурност ще бъде отворен новият ГПП, свързващ Гоце Делчев и Драма, което ще отвори ново поле във българо-гръцките отношения, каза още посланикът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още