IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куриоз на седмицата - БТК АД

Екипът на Investor.bg избра книжата на БТК АД - София за победител в новата ни седмична рубрика Куриоз на седмицата

12:24 | 14.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Официален курс на БНБ 1:1.95583. Снимка: Investor.bg
Официален курс на БНБ 1:1.95583. Снимка: Investor.bg

Екипът на Investor.bg избра книжата на БТК АД - София за победител в новата ни седмична рубрика Куриоз на седмицата.

Историята започна в петък (5 май), когато в края на работния ден БФБ – София публикува съобщение на компанията, в което се оповестяваше, че на 22 юни Общото събрание на акционерите ще гласува дивидент в размер на 0,64 евро, или 1,25 лв. за всяка акция от капитала на дружеството.

При положение, че броят на акциите на компанията е 288 764 840, общата сума на предложения дивидент достигаше сериозните 184,8 млн. евро, или 361,5 млн. лв.

Новината бе отразена веднага от Investor.bg, по-късно съобщения за огромния дивидент, планиран от българския телеком, се появиха и на международни сайтове.

В понеделник, 8 май, напълно в реда на нещата, търговията с акциите на БТК стартира оживено. От 9 часа и 30 минути до 9 часа и 58 минути бяха изтъргувани 33 561 броя акции в 74 сключени сделки с минимална цена 10,30 лв. и максимална 10.81 лв. на обща стойност близо 360 хил. лв. Средната цена отчете увеличение от над 4% до ниво от 10,71 лв. за брой.

В 9 часа и 58 минути БФБ спря търговията с книжата на дружеството поради постъпила неофициална устна информация относно допусната техническа грешка в размера на дивидента, който ще бъде предложен за гласуване от Общото събрание на дружеството.

Малко по-късно от борсата съобщиха, че е постъпила и официална информация от главния юридически директор на БТК, в която се посочва, че е допусната техническа грешка, като предложението за разпределяне на дивидент за 2005 г. е в размер на 0,64 лв. (а не евро) за една акция от капитала.

Впоследствие търговията бе възстановена в 11 часа същия ден, като тя завърши деня на нива около 10,50 лв. за брой.

На следващия ден, вторник, 9 май, от БТК съобщиха, че компанията предлага да компенсира инвеститорите, които са закупили акции от дружеството в периода между започване на търговията на БФБ с ценни книжа на 8 май (понеделник) и временното спиране на търговията с акциите на БТК 28 минути по-късно.

Предложената компенсацията е равна на разликата между пазарната цена на акциите на БТК при приключване на търговията в петък (5 май) и по-високата покупна цена, по която акции на БТК са били закупени в посочения по-горе период.

Сесията в петък (5 май) бе приключила на средна цена от 10,29 лв. за брой, а средната за периода преди спирането на търговията бе 10,71 лв. при обем от 33 561 акции. Следователно общата сума, която БТК би могла да изплати е около 14 хил. лв.

Междувременно от КФН съобщиха, че предприемат действия за изясняване на обстоятелствата по подадената информация от БТК.

С писма е изискано представянето на писмени обяснения за причините, довели до несъответствието в представените данни от “БТК” АД, от “БФБ - София” АД и от “Централен депозитар” АД.

Изискана е информация за страните по сключените сделки с акции на дружеството, както и обяснения за изясняване на действията по разкриване на информацията. Екипът на Investor.bg ще ви държи в течение за хода на разследването.

Книжата на дружеството приключиха седмицата с 2% увеличение в сравнение с предходната, на ниво от 10,50 лв. за брой, като общия изтъргуван обем за периода е 818 841 броя, а реализираният оборот е 8,62 млн. лв.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още