IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Налагат санкции на Топлофикация-София заради замърсяване на въздуха

Заради регистрираните превишения на "Топлофикация София" АД ще бъдат наложени текущи ежемесечни санкции

15:03 | 31.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Налагат санкции на Топлофикация-София заради замърсяване на въздуха

Експертите на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - София са установили превишения на нормите за допустими емисии на вредни вещества в комините на два от обектите, стопанисвани от "Топлофикация София" АД, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ – София.

При работа на временната отоплителна централа (ВОЦ) "Суха река", от котел 2 и 4 е установено емитиране на серен диоксид около три пъти по-високо от допустимото. При ВОЦ "Левски -Г" количеството на серния диоксид е било около 2,3 пъти по-високо.

Измерените стойности на серен диоксид се отнасят за комина на ВОЦ, без да има разреждане в атмосферния въздух. След изпускане от комина се получава разреждане на вредните емисии, чиито концентрации не са опасни за здравето на хората, обясниха от РИОСВ – София.

Заради регистрираните превишения на "Топлофикация София" АД ще бъдат наложени текущи ежемесечни санкции за замърсяване на атмосферния въздух. Те се налагат от деня на измерването (втората половина на февруари) до преустановяване на замърсяването или прекратяване на дейността.

От РИОСВ - София отбелязват, че за спазване на допустимите норми е необходима подмяна на използваното котелно гориво.

Според резултатите от текущия контрол за последния отоплителен период, останалите обекти, стопанисвани от "Топлофикация София" АД, които използват като гориво природен газ - ТЕЦ "София", ТЕЦ "София-Изток", отоплителните централи "Люлин" и " Земляне", не превишават нормите за допустими емисии на вредни вещества.

Днес от Министерство на икономиката и енергетиката препоръчаха на софийската топлофикация да преразгледа исканията си за повишаване на енергийната цена, като направи всичко възможно да намали разходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още