IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 100 фирми са пострадали от наводненията в страната

14:56 | 14.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Около 100 фирми са пострадали от наводненията в страната

Около 100 фирми са пострадали от наводненията в страната, показва събраната и обобщена информация от Българската стопанска камара (БСК). Само 15 от тези фирми са имали застраховка срещу природни бедствия. Това са част от изложените пред представители на МВФ данни от камарата на проведената днес среща в БСК.

В срещата участваха зам.-председателите на БСК Дикран Тебеян и Георги Шиваров, директорът на Центъра за външноикономическо сътрудничество Веселин Илиев, Бхасуар Мукопадяй и Пипат Люнгнаруемичай - икономисти от европейския отдел на МВФ.

Щетите на българските фирми най-често се изразяват в повредено имущество, стоки и машини. Вследствие разрушената инфраструктура и необходимостта от търсене на алтернативни пътища, са нараснали и транспортните разходи. Лошата реколта и високите цени на плодовете и зеленчуците пък са създали сериозни затруднения на консервната индустрия и на винопроизводството.

Според стопанската камара е трудно да се прецени как щетите от наводненията ще се отразят върху ръста на БВП, но безспорно през второто полугодие ще бъде отчетено забавяне спрямо първото полугодие - особено като се има предвид, че по експертни оценки щетите от наводненията надхвърлят 1 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още