IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет стъпки за оздравяването на НЕК*

Промяна на договорите с американските ТЕЦ и ограничаване изкупуването на ток от неефективни централи са в концепцията на кандидата за председател на КЕВР

13:12 | 31.03.15 г.
Пет стъпки за оздравяването на НЕК*

Пет стъпки за оздравяването на Националната електлическа компания (НЕК) представи номинираният за председател на новата Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Мерките не са нови, но те ще бъдат в основата на решенията на новия регулатор, коментира той пред депутатите. Иванов допълни, че виждането му за ролята на новия регулатор е изградено на базата на виждането му за реформа в енергийния сектор.

Иванов обясни, че при решенията за електроенергийния сектор КЕВР ще се води от желанието от една страна да спаси НЕК, а от друта - да бъде изграден диверсифициран и стабилен пазар на електроенергия.

По отношение на държавната енергийна компания Иванов предлага стриктното изпълнение на законите, а именно ограничаване изкупуването на електричество, което е произведено от заводски централи и топлофикации по неефективен способ.

Той посочи още, че ще работи за изпълнепието на заложените в закона ограничения при изкупуване на електричеството от възобновяеми източници. Преференциални обаче ще са условията за развитие на покривни централи до 200 киловата.

Компенсирането на финансовите дефицити на НЕК ща бъде постигнато още с "поетапна промяна в договорите" с т.нар. "американски“ централи – ТЕЦ „Марица Изток-1“ и ТЕЦ „Марица Изток-3“. Цената на тяхната енергия трябва да бъде намалена чрез ясни механизми, сред които работа на пълна мощност на централите и възможносттаа те да изнасят електричество към Турция.

Иван Иванов предлага още средствата от продажбата на въглеродни емисии да се насочат към НЕК. През 2015 г. приходите от продажбата на емисиите се очакват да бъдат около 240 млн. лева.

Всички количества електроенергия, която енергийната компания продава на свободния пазар, трябва да се предлагат при ясни търгови процедури, категоричен беше още Иванов.

По отношение на развитие на устойчивия пазар това може да стане чрез промяна в правилата за търговия с електрическа енергия и създаване на балансираща борса, смята той.

По отношение на ВиК сектора Иванов обеща да ускори приемането на бизнес плановете на операторите. Той посочи още и че максималната цена на водата у нас е 4% от средния доход на член от домакинство, а по препоръка на Световната банка този дял трябва да се понижи до 2,5 на сто. В газовия сектор пък липсват стимули за развитието на газовата мрежа, за което Иван Иванов също обеща, че ще работи.

От изложението на Иванов стана ясно, че ще бъдат направени и структурни промени в енертийния регулатор. Една от тях ще бъде създаването на нова дирекция, свързана със създаването на европейския енергиен съюз. Тя ще отговаря и за засиленото международно сътрудничество с органите в тази сфера.

"Регулаторът е един от най-важните органи за управлението и развитието на енергениката", отбеляза Иванов и допълни, че това налага промени при функционирането му. Нужно е повишаването на авторитета, независимостта и компетентността на КЕВР. Процедурата за избор на членовете на Комисията от Народното събрание е част от мерките, които повишават независимостта на органа, категоричен беше той.

Авторитетът на регулатора също ще се повиши, защото новият състав ще носи индивидуална отговорност за решенията си - чрез открития вот и мотивиране на гласуването, дотълни той. Иванов обеща и пълна прозрачност на всички документи на регулатора.

Той ще отстоява и финансовата независимост на органа, като посочи, че такава независимост може да дойде при осигуряването на приходи от такси и глоби. По този начин ще се реализира и административният потенциал на комисията, а не както досега - да остават незаети работни места за експерти в регулатора.

Работа при спазване на българското и европейското законодателство обещаха всички кандидати за членове на КЕВР в сектор "Енергетика". В техните концепции присъстват планове за въвеждането на либерализиран пазар и подобряването на енергийната ефективност, както и заключенията, че енергийната сигурност е част от националната сигурност. Бившият председател на регулатора Боян Боев, издигнат от Българския демократичен център (БДЦ), обеща да работи за нулева квота за нови ВЕИ мощности.

Евгения Харитонова, която и в момента е член на регулатора, пък беше категорична, че при работата на КЕВР трябва да се търси баланс между интересите на енергийните дружества и потребителите. Според нея е нужна пътна карта за отпадането на регулирането на цените, както и да се запази ролята на България като износител на електричество в региона.

Еленко Божков посочи като "воденични камъни" дългосрочните преференциални договори за изкупуване на енергията от американските централи в Маришкия басейн и ВЕИ централите, както и високоефективното комбинирано производство от топлофикациите.

Номинираните за членове на КЕВР, които ще отговарят за ВиК сектора, посочиха, че досега при работата на регулатора тежест е имала енергетиката. Те приветстваха промените в Закона за енергетиката Комисията да заседава в два състава.

Петър Бояджиев обърна внимание върху социалната поносимост на цената на водата. Според него при определянето на максималната цена трябва да бъдат вземани предвид доходите на член на домакинство спрямо региона.

Важността на ВиК сектора посочи и кандидатът за юрист в КЕВР Ремзи Осман. Фокусът на неговата работа ще бъде реформа в сектора и създаването на асоциациите на ВиК операторите. България е един от съоснователите на асоциацията на водните регулатори в Европа и трябва да се възползваме от тази позиция, посочи другият кандидат - сегашният юрист в регулатора Милена Миланова.

Промяна в ценовия модел предложи в своето изложение кандидатът за икономист в КЕВР Румяна Кръстева. Тя беше категорична, че не трябва да се допуска енергийните дружества да работят при заложена загуба, защото това води поредица от задлъжнялости по веригата, нито "превилигировани дружества".

Сегашният председател на Комисията Светла Тодорова отбеляза, че е необходима промяна в нормативната база, касаеща промените в цените в регулираните сектори. Рамката е разработена преди 15 години и промените са много малко.

"Изостанали сме от модерните методи за регулиране", отбеляза Тодорова и посочи, че тя е привърженик на метода за регулиране със стимули, но той трябва да се осъществява при сериозен контрол, защото в противен случай резултатите са "определено негативни".

Тя препоръча автоматична санкция за потребителите при неизпълнение на задълженията на енергийно дружество. Пример за това е плащане директно на крайните потребители, ако дружество не отговори навреме на подадена жалба. В момента за неизпълнение на задължения се налагат санкции, но те потъват в бюджета и потребителите не разбират за това.

Очакванията са съставът на Комисията да бъде одобрен при гласуване в пленарна зала на 2 април, съобщи председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. Той допълни, че се надява членовете на енертийния регулатор да бъдат избрани с консенсус в парламента и ръководството на този орган да бъде надпартийно.

"Харесваме Иван Иванов", коментира председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев в отговор на журналистически въпрос защо ГЕРБ не са издигнали кандидатура за ръководител на новия енергиен регулатор. Той беше категоричен, че в предложенията на кандидатите за енергийния сектор са били чути "много смислени неща".

Добрев обаче посочи, че няма да се бърза с промени в Закона за енергетиката, касаещи либерализацията на пазара, макар че освобождаването на пазара беше сочено като приоритет за номинираните за членове на новата Комисия. Той уточни, че последните промени са били спешни и целта им е била да се намалят дефицитите в НЕК.

* Актуализирано към 14.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още