IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат Обеля и Илиянци за съхранение на отпадъците на София

09:56 | 09.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат Обеля и Илиянци за съхранение на отпадъците на София
На организираната във вторник от Министерство на околната среда и водите редовна среща с експерти от министерството и представители на Столична община (СО) бяха предложени шест площадки за временно съхраняване на битовите отпадъци до изграждане на бъдещо съоръжение за тяхното обезвреждане. Предложенията са за ЗСК “Кремиковци”, Кремиковци, Обеля, Илиянци, Костинброд и Верила, съобщиха от министерството.

Не е взето окончателно решение обаче, тъй като по-голяма част от предложените площадки не отговарят на условията, описани в Наредба №7 от 25.05.1992 г. за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда - хигиенно-защитната зона за площадките за пакетиране, които са с капацитет 300 т/ден е 1 000 м.

Предстои да бъде извършена екологична оценка на площадките, след което се очаква да бъде взето решение коя от тях ще бъде определена за временното съхранение на отпадъците на столицата.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за въвеждане на нови мощности за трайно обезвреждане на битовите отпадъци, уточниха от министерството. Проблемът тук е, че и двете предложени технологии са американски, което изключва възможността за финансирането на инвестиционните проекти по линия на фондовете на ЕС за околна среда.

За кандидатстване за финансиране по линия на програма ИСПА проектите трябва да отговарят на приоритетите на политиката по околна среда на ЕС и да прилагат технология с доказани качества, а пазарът на необходимото оборудване да не е ограничен, т.е. да няма монополизация на производството. Предлаганата система за плазмено преобразуване и оборудването за нея не отговарят на тези изисквания, поради което не може да се очаква финансиране по линия на предприсъединителните фондове на ЕС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още