IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата на 27 май

08:00 | 27.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

"Топлофикация" връчва 2 сметки за април

В. Стандарт

Клиентите на "Топлофикация София" получават по две сметки за месец април, тъй като цената на топлинната енергия беше променена по решение на КЕВР от 7 април 2017 г., съобщиха от пресцентъра на дружеството. Към тази дата е извършен извънреден отчет на общите топломери във всички абонатни станции и фактурира отчетената енергия по старата цена - 64,52 лева за мегаватчас без ДДС. Компанията извърши втори отчет на общите топломери към 00.00 часа на 1 май 2017 г. и консумираната енергия през периода 7-30 април е фактурирана по новата цена - 79,20 лева за мегаватчас без ДДС. Предвид издаването на две последователни фактури, клиентите, които не са успели да платят първата фактура (за периода 1-6 април) имат отбелязана тази сума като просрочие във втората фактура (за периода 7-30 април). Напомняме, че върху прогнозните месечни сметки не се начислява лихва за забавяне. Клиентите, които са на реален месечен отчет имат срок за безлихвено плащане и на двете фактури до 30 май.

Въвеждат график за работното време

В. Монитор

График за сумирано работно време ще трябва да прави всеки работодател, който въвежда този вид гъвкава форма на заетост. Това предвиждат промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, приета от Министерския съвет. Според Кодекса на труда фирмите могат да определят броя работни часове в седмицата или месеца, но за не повече от 6 месеца напред. Това означава, че всеки ден може да бъде с различна продължителност, но не повече от 56 часа. Работната смяна обаче не може да надвишава 12 часа.

В новите поименни графици ще се вписва по колко часа се е трудил служителят, с което ще се следи дали отработеното време е според предвиденото в закона.

Учителките и сестрите в градините с 14% по-високи заплати

В. Монитор

С около 14% ще се вдигнат заплатите на работещите в общинските самостоятелни детски ясли , здравните кабинети в детските градини и училища, и млечните кухни в София. Това предвижда новият Колективен трудов договор, който бе подписан между Столична община и синдикалните организации на специалистите по детско и училищно здравеопазване към КНСБ и КТ "Подкрепа".

Досега основната заплата на лекарите в общинските учебни заведения беше 650 лв. , а с новия КТД тя става най-малко 715 лв. За медицинските сестри, акушерки, инструктори по хранене и други здравни специалисти заплатите от 530 лв. стават минимум 605 лв. Педагозите в самостоятелните детски ясли ще получават най-малко 580 лв. , при 530 лв. досега.

Мигрантите у нас ще бъдат въдворени само в три области

В. Сега

Кандидатите за бежански статут няма да могат да се придвижват свободно из страната - движението им ще бъде ограничено само в три области - София-град, Хасково и Сливен. Ако бъдат хванати извън рамките им, чужденците ще бъдат санкционирани, без да се уточнява как. При повторно нарушение ще бъдат вкарвани в центрове от затворен тип, докато бъде взето решение дали ще получат статут или не, предвижда пуснатото за обществено обсъждане решение на Министерския съвет за определяне на зони на движение. Целта е да се контролира къде се намират чужденците, за да не застрашават националната сигурност.

"Софийска вода" има близо 1000 договора за външни услуги

В. Сега

Концесионерът "Софийска вода" работи с впечатляващ брой договори с външни изпълнители. През 2015 г. ВиК операторът е имал 929 контракта с фирми за най-различни дейности, показа справка на в. "Сега". Това е с 30 договора повече в сравнение с предходната 2014 г., когато договорите с външни изпълнители са били "само" 899.

Договорите са били проверени в рамките на ревизията, започната още през миналата година от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Резултатите от нея са били обсъдени на едно от последните закрити заседания на комисарите. Между проверените договори и представените фактури няма несъответствия, разкрива протоколът от "разбора" на проверката. Пропуснато е обаче да се каже как тези външни разходи се отразяват на цената на водата.

Увеличават се очакванията за по-високи доходи в Германия

В. Труд

Германците са в отлично настроение – въпреки терористичните атентати и сътресения те хвърлят много пари за покупки. Икономиката процъфтява, трудовият пазар се развива добре. А тези фактори насърчават потреблението.

Добрата конюнктура повиши настроението на германските потребители до най-високото ниво от 16 години насам. Институтът за проучване на пазара (GfK) публикува данни за потреблението. Резултатите показват, че германските потребители гледат с доверие на конюнктурата и собствените си финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още