IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 юни

07:45 | 01.06.16 г.
Преглед на печата за 1 юни

Балканите са новата крайна цел на мигрантите
в. Сега

Балканските държави се превръщат от транзитни в целеви дестинации за мигрантите, предупреди комисарят за човешките права на Съвета на Европа Нилс Муйжниекс, цитиран от електронното издание "Болкан инсайт". Той представи доклад за променящите се тенденции на миграционната вълна към Европа и предизвикателствата при интеграцията на бежанците.

"Страните от Западните Балкани се възприемаха като транзитни, но постепенно се превръщат в дестинации по подразбиране", заяви Муйжниекс. Той изтъкна необходимостта тези държави да предприемат мерки за интеграция на новопристигналите. Според него основни проблеми са липсата на курсове по езици в приемащите страни; недостатъчното съобразяване на образователните им системи с потребностите на децата мигранти; сложните процедури за обединяване на бежански семейства; ниската заетост сред мигрантите и др. Като особено голямо предизвикателство Нилс Муйжниекс изтъква и съществуващите проблеми с ромските и други малцинства в образователната сфера.

Столичани организират бойкот на градския транспорт днес
в. Сега

И в последния ден със старите цени в градския транспорт столичани протестираха срещу поскъпването на билетчето. От днес билетът в София струва 1.60 лв. Променя се и цената на талона за 10 пътувания от 8 на 12 лв. Заедно с новите цени влизат в сила и нови, двойно по-големи глоби - 40 лв. на място и 200 лв. за акт. Промяна в цените на картите няма. От няколко дни Центърът за градска мобилност е мобилизирал значително повече контрольори да следят за нередовни пътници и първите сблъсъци вече са налице.

На протестите хората се обявиха за бойкот на градския транспорт днес - масово возене гратис или пък придвижване пеш и с велосипед. От един месец в социалните мрежи се набират недоволни и под мотото "Не финансирам крадци". Според организаторите на тази кампания - Движение Обществен натиск, "заявената цена от 1.64 лв. на пътуване е напълно неизяснена финансово, а справка в регистъра на Евростат показва, че данни за пътуващите с еднократен билет в публичния транспорт не се събират, тоест цитираното от г-жа Фандъкова по медиите число "15%" в България и "10%" в Германия най-вероятно не отговарят на истината".

"Кока-Кола България" инвестира 5 млн. лв. в нова линия
в. Капитал Daily

"Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани" инвестира 5 милиона лева в нова линия в производствения си център в Костинброд. Тя е предназначена за новата стъклена бутилка "Кока-Кола" от 750 мл, създадена от българския екип.

"Производителността на новата линия е 20 хил. бутилки в час", уточни за "Капитал Daily" Боян Петков, директор технически функции в "Кока-Кола ХБК". Новият продукт, който се произвежда вече от две седмици, засега ще се разпространява само на българския пазар. "Амбицията е той да бъде доставян и зад граница, но това зависи от продажбите", коментира за "Капитал Daily" Стоян Иванов, генерален директор на "Кока-Кола България".

В България бързо расте употребата на екстази
в. Капитал Daily

Наркотикът екстази се завръща в Европа, вече се употребява извън обичайната си ниша (дискотеки) и обхваща нови младежи. България е една от страните в ЕС, където тази тенденция е трайна и отчетлива през последните години. Ако през 2005 г. метамфетамини са ползвали 1% от българите на възраст 15-34 години, то през 2012 г. (последната с официални данни) този дял се е увеличил до 3%. Ако това темпо се е запазило, то през миналата година един от всеки 20 би трябвало да е ползвал субстанцията, известна още като MDMA.

Това сочи годишният доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите.

Купуват земя на лизинг
в. Стандарт

Земеделска земя на лизинг вече ще може да се купува чрез финансиране от Микрофинансираща институция (МФИ) ДЖОБС, която е дъщерно дружество на Българската банка за развитие. Максималният размер на лизинга е до 300 хил. лв., като кредитоискателят трябва да осигури 10% собствено участие под формата на встъпителна вноска. Срокът за погасяване е от 12 до 120 месеца и има възможност за гратисен период до 18 месеца, максимум 6 месеца годишно.

Годишната лихва по лизинга е от 7% до 9,5% при фиксиран лихвен процент или тримесечен Euribor/Sofibor плюс 6,75% до 9,25% при променлив лихвен процент. Тъй като Euribor вече е отрицателен (-0,26), лихвата е още по-ниска, а годишният процент на разходите е около 11%, заяви зам. изпълнителният директор Елен Георгиев.

Започват да плащат премиите на тютюнджиите
в. Стандарт

Стартира изплащането на националните доплащания за тютюнопроизводителите в страната. Новината съобщи кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. Той е получил уверение от земеделското министерство, че от вторник започва превеждането на парите по сметките на стопаните.

„Това е добрата новина за хората, но хиляди тютюнджии в Неврокопския край все още чакат да им бъде платена предадената продукция. Някои са дали тютюна си още преди 4 месеца, но така и не са получили парите си.

„Най-много пари дължи гръцка фирма. Положението вече е нетърпимо, производителите са готови да излязат на протести", каза Мименов.

8409 нарушения засечени за девет години в строителството
в. Новинар

8409 са констатираните нарушения при строителството на нови сгради.

Това отчитат от регионалното министерство за последните девет години. Повече подробности за опитите да се регулира незаконното строителство бяха дадени в писмения отговор на ресорния министър Лиляна Павлова.

На депутатско питане тя отговаря, че нарушенията на Закона за устройството на територията са регистрирани от 2007 г. до началото на месец май през настоящата година. Наложените санкции за изминалите девет години възлизат на близо 21 милиона лева.

Нарушителите на нормативната уредба се оказват проектанти, консултанти, технически ръководители на обекти или лица, които упражняват строителен надзор. Не липсват и случаи, при които санкциите се налагат и на кметове и главни архитекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още