IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 февруари

07:46 | 10.02.16 г.
Преглед на печата за 10 февруари

Пет съвета как фирмите да се подготвят за данък "уикенд"

В. Сapital daily

Остават броени дни до крайния срок -14 февруари, в който регистрираните по ДДС компании трябва да декларират данъка, а оттам и активите и услугите, ползвани и за лични нужди. В ДДС декларациите си за януари фирмите ще трябва да посочат (след като са успели да установят) в какво съотношение – между лично и служебно – се използват компютрите, принтерите, канцеларските материали и т.н.

Седмицата до крайния срок може да се отложи с още месец. Причината е, че според Закона за ДДС крайният срок за издаване на протокола за начисляване на ДДС за личното ползване през януари е 15 февруари, което означава, че ще се включи в дневника за продажби и справката декларация за февруари, които се подават до 14 март. Така този месец съвсем законно може да бъде пропуснат, ако се нуждаете от още време за подготовка, казват данъчни консултанти.

Кабинетът се опитва да спре назначенията по втория начин

В. Сега

Кабинетът прави опит да спре назначенията на чиновници по втория начин, след като се оказа, че 81% от тях са влезли и останали в администрацията без конкурс, чрез вратички в Закона за държавния служител. Затова правителството е пуснало за обсъждане законови промени, с които се опитва да спре заобикалянето на конкурсната процедура. Те трябва да влязат в сила от началото на 2018 г. и засега се очаква да струват на бюджета минимум 3 млн. лв.

Една от основните промени предвижда провеждането на централизиран конкурс за новите чиновници. Тази практика беше въведена за първи път от бившия министър на държавната администрация Николай Василев, но по-късно отменена без никакво обяснение.

София трябва да има нов център до 2020 г.

В. Сега

До 2020 г. София трябва да преобрази центъра си. Проектите за метаморфозата залежават вече две години, но поради липсата на финансиране съдбата им не беше ясна. Сега обаче Столична община ще кандидатства с тях за 61 млн. лв. по новата ОП "Региони в растеж". Това става ясно от доклад на столичния зам.-кмет Любомир Христов, който ще се обсъжда на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

БГ фирми изнасят рапани за Китай

В. Стандарт

12 фирми от рибарския сектор планират износ за Китай. Те вече имат сертификати, които им дават правото на директен достъп до пазара, каза пред в. "Черно море" Йордан Господинов, председател на рибарската асоциация БГ ФИШ. Това са най-големите ни износители, които вече имат експорт в Япония и Корея. Досега са били възможни само единични сделки за Китай и то за неголеми количества основно рапани, което е ставало чрез реекспорт от други страни. Господинов смята, че рибната ни продукция е непозната за китайците и затова на първо време най-бързо можем да се наложим с черноморските рапани, които са се утвърдили с отличното си качество.

ВМЗ-Сопот се договори с общината

В. Новинар

Работниците от ВМЗ-Сопот няма да блокират общината, съобщиха синдикатите, цитирани от Фокус. Изпълнителният директор и кметът са се разбрали и уговорката им удовлетворява работниците, затова протестите се отлагат. Между двамата е било подписано споразумение за разсрочено плащане на задължението.

Преди дни община Сопот поиска от ВМЗ незабавно изплащане на дължимите им 2 милиона лева. От КТ „Подкрепа“ на свой ред предупредиха, че изплащане на сумата ще наруши работата на завода и се заканиха да блокират общината, ако кметът не се съгласи да приеме разсрочено плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още