IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 февруари

07:55 | 10.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 февруари
Продават на части “Юрий Гагарин БТ”
в. Стандарт
 
"Юрий Гагарин БТ" ще се продава на части. Това реши Надзорният съвет на "Булгартабак холдинг", който прие вчера предварителна програма за преструктуриране и приватизация на дружествата от групата. Първо ще бъде продаден цехът за ремонтни части, обясни за "Стандарт" Ани Янева, зам.-министър на икономиката и енергетиката и шеф на надзора. Производството на филтри ще остане към холдинга, а отделно ще се продаде печатницата. Все още обаче няма решение по какъв метод - дали на конкурс или през борсата, както бе предложено от Управителния съвет на холдинга.
 
За продажба ще бъдат пуснати всички тютюнопреработвателни предприятия от "Булгартабак" освен "Плевен БТ", към което е цехът в село Ясен за преработка на едролистни тютюни. Така на тезгяха слагат дружествата в Смолян, Сандански, Ямбол, Дулово, Харманли, Пазарджик, Дупница. Само последните две са публични, така че вероятно те ще се тестват за продажба през борсата, каза по-рано директорът на холдинга Христо Лачев. За продажба вероятно ще бъдат предложени и дружествата в Кърджали и Гоце Делчев, за които нямаше твърдо становище дали да се продадат, тъй като цехът в с. Ясен може да поеме и преработката на ориенталски тютюни. Засега няма да се продават четирите цигарени фабрики "София БТ", "Благоевград БТ", "Пловдив БТ" и "Слънце - Стара Загора БТ".
 
Облекчиха инвестициите на пенсионните фондове
в. Сега
 
Пенсионните дружества вече ще могат да инвестират по-свободно набраните средства, след като парламентът вчера одобри на второ четене промените в Кодекса за социално осигуряване. Според досегашните разпоредби компаниите за задължително пенсионно осигуряване бяха принудени да държат поне 50% от портфейла си в държавни ценни книжа (ДЦК). Фондовете за доброволно осигуряване пък не можеха да падат под летвата от 30% в ДЦК. Сега пенсионните дружества ще могат да инвестират повече средства в книжа, които носят по-висок доход, макар че инвестициите в тях са по-рискови.
 
Предвижда се завишаване на горните лимити за инвестиции по отделни видове активи - акции, облигации и т. н., съобщи Бисер Петков, шеф на дирекция "Осигурителен надзор" в Комисията за финансов надзор (КФН). На практика скоро ще отпаднат и някои географски ограничения, уточни Бисер Петков. Сега има таван до 15% за инвестиции в чуждестранни ценни книжа. След като България влезе в Европейския съюз, всички ценни книжа, издадени в страните-членки, ще се приравнят към емитираните у нас.

Наредба предизвика брожение в “Нефтохим”
в. Сега
 
Близо 800 нефтохимици от "ЛУКойл Нефтохим" се подписаха под протест до Народното събрание срещу наредба, с която кабинетът ги изважда от категориите труд с намалено работно време. Подписката бе събрана основно сред работниците в най-големия комплекс на "Нефтохим" - Рафинерия. В момента в "Нефтохим" се изготвя нов график за смените. Протестиращите се жалват, че най-натоварени ще бъдат работниците в непрекъсваемите производства, където една смяна вече ще трае 12 часа.

Спряха закона за концесиите
в. Стандарт
 
Законът за концесиите не бе внесен за разглеждане в парламента вчера, както бе планирано в дневния ред. След почивката на депутатите председателят на НС Георги Пирински обяви, че текстовете се нуждаят от допълнително обсъждане. Документът създава предпоставки за корупция, твърдят от опозицията.

Захарта поскъпна с 50% за седмица
в. Новинар
 
Захарта поскъпна с 50% само за една седмица и цената й на дребно достигна 1,50 лева за килограм. Това съобщиха вчера от Софийската стокова борса. Цената на едро на борсата е скочила само за няколко дни от 1000 на 1500 лева за тон. Очаква се в близките месеци захарните изделия у нас да поскъпнат с 30%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още