IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 октомври

08:00 | 10.10.16 г.
Преглед на печата за 10 октомври

"Булгартабак" губи пазар и в страната

В. Сapital daily

Пазарният дял на свързвания с Делян Пеевски "Булгартабак", който е лидер по продажби в страната, е паднал от 30.6% през януари до 29.5% през август според данни от цигарените компании. През последните години позицията на холдинга на българския пазар, който е на стойност около 2.8 млрд. лв., се колебаеше около и над 30% и сега за първи път слиза под това ниво. Другата компания, която губи видимо пазарен дял, е "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс табако" на основателите на "Винпром Пещера"), която само от януари до август е с 1.2 процентни пункта надолу и в момента е с дял от 9.7% от продажбите в стойност. Две от чуждите компании изземват част от пазара - Philip Morris и British American Tоbacco.

"Софарма" ще преговаря за покупка на търговец на едро с лекарства в Молдова

В. Сapital daily

"Софарма" е подала уведомление за намерението си да заяви интерес за придобиване на компания за търговия на едро с лекарства в Молдова и до 10 дни очаква разрешение за концентрация от местната антимонополна комисия. Това съобщи Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", по време на среща на мениджмънта на групата с инвеститорите. Донев не пожела да коментира колко време ще продължат преговорите и евентуална цена на сделката. Той съобщи още, че компанията регистрира свое лекарство в Швеция, Чехия и Словакия и планира да разшири присъствието си като портфолио там и в други европейски държави.

НЗОК пести от исковете за лечение в ЕС

В. Сега

Една от причините здравната каса да дължи все по-големи суми за лечението на здравноосигурени българи в страните от ЕС е, че НЗОК пренасочва парите, които се полагат по бюджет за това, към други пера. Това става ясно от отчета за бюджета на касата за 2015 г., предоставен със сериозно закъснение за разглеждане в парламента.

През миналата година касата е платила по искове на болници в ЕС 32 млн. лв., а според закона за бюджета й за целта са се полагали 58 млн. лв. 26 млн. лв. от тях обаче са пренасочени към други пера с решение на надзорния съвет. Парите са били нужни за покриване на част от ежегодния преразход в бюджетите на болниците и за лекарства.

1/3 от квотата за наши студенти от чужбина е празна

В. Сега

1/3 от квотата за българи, живеещи в чужбина, която страната ни отпуска за прием в родните университети, е останала празна. 777 младежи от Македония и други страни са приети да учат висше образование у нас, а общо отпуснатите места за тази година бяха 1150. Това показват данните на просветното министерство за броя на приетите след трето класиране по държавна поръчка у нас студенти от български произход за академичната 2016/17 г.

Гурбетчиите в Германия с помощи след 5 г. стаж

В. Стандарт

Ако не работят, българите и румънците няма да имат право на социални помощи в Германия в продължение на пет години. Очаква се Берлин да приеме съответното решение идната седмица. То ще важи за всички чужденци от ЕС, пише "Дойче веле". В началото на декември 2015 г. Федералният социален съд реши, че германските общини са длъжни да изплащат социални помощи на безработните мигранти, граждани на държави от ЕС, пребивавали над шест месеца в Германия. Броени дни след това германската социална министърка обяви, че планира закон, който да ограничи правото на получаване на социални помощи.

Италианци оглеждат за завод за части на влакове стрели

В. 24 часа

Италианска фирма оглежда места у нас, за да избере къде да произвежда части за високоскоростни влакове. Това заяви за “24 часа” изпълнителният директор на Българската агенцията за инвестиции Стамен Янев. “В контакт сме с тях, убеждаваме ги да ни изберат”, каза той. Испанска фирма пък иска да мести у нас производство на машини за лазерна епилация. Те са посетили различни райони във и около София, както и Пловдив. И американска компания води разговори с агенцията, намерението ѝ е да прави център за продажба на оборудване за стрелбища, мерници, пушки. Тя избира място, за да изгради нещо като хъб за пласмента на стоките си в региона.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още