IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 октомври

07:46 | 12.10.16 г.
Преглед на печата за 12 октомври

Големите сделки с ток на борсата: Високи такси и нясни количества
в. Капитал Daily

Дългосрочните сделки за електроенергия трябваше да са възможни на новата борса от началото на октомври. Търговията не започна, а новият срок е краят на месеца. Извън забавянето по-големият проблем е ще има ли предлагане: нито един от трите големи производителя - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания (НЕК), не е наясно какви количества енергия ще задели за платформата. Досега и трите държавни компании диктуват правилата на свободния пазар, където продават енергия за около 1.3 млрд. лв. годишно през собствените си онлайн системи. Целта на новата платформа е да ограничи този монопол, защото през годините имаше съмнения за някои от сделките. Търговците на ток обаче са с нисък интерес към борсата, тъй като тя ще налага високи такси и няма яснота за предлагането.

Адвокатите пак си вдигат минималните хонорари
в. Сега

Адвокатите вдигат част от минималните си хонорари и въвеждат минимални прагове за поредица от дейности, за които досега нямаше такива. На 13 октомври Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще разгледа на извънредно заседание промените в Наредба №1 за минималните размери на възнагражденията. Това е тарифата, под която адвокатите не могат да слизат при договаряне за предоставяне на услугите си.

Промените са предложени от работна група и от председателя на ВАдС Ралица Негенцова. В мотивите им пише, че промените се налагали заради инфлацията, адекватното заплащане, достойнството на професията, предвидимостта на пазара на услуги, избягване на вредни практики в различните съдилища при определяне на адвокатски възнаграждения, настъпили изменения в националното и общностното законодателство.

Българите зад граница готвят протести заради ограниченията за вота
в. Сега

Българите в чужбина готвят изборна "изненада" с предстоящи протести заради ограниченията, наложени от Изборния кодекс. Срокът за подаването на заявки за явяване пред урните зад граница изтече в полунощ. От сайта на ЦИК е видно, че приетите през лятото рестрикции за до 35 секции в друга държава ще предизвикат хаос и опашки не само във Великобритания, но и на други места. До 17 часа вчера в Обединеното кралство бяха пристигнали над 6300 писма с искания за откриване на секции. Над 60 желаещи има в поне 46 града, а ЦИК ще трябва да прецени кои населени места ще бъдат ощетени, за да спази разпоредбите в кодекса.

3800 камери бдят над училища и забавачки
в. Монитор

Над 9100 видеокамери следят за реда по площади, улици, както и в училища и около забавачките в страната. Това показа прочуване на „Монитор“ по данни, предоставени от общините и училищата. 3600 от видеоочите следят за нередности около и в школата и детските градини.

Точно 2326 общински камери дебнат за вандали, крадци и всякакви нарушители в София. Под наблюдение са над 355 важни точки в града, сочи справка на Столична община, изготвена за „Монитор”. Точно 239 са училищата и детските градини, които са опасани с видеоочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още