IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 октомври

07:52 | 17.10.16 г.
Преглед на печата за 17 октомври

Зимните гуми ще са задължителни в сняг

В. Сapital daily

Използването на зимни гуми или вериги ще е задължително, когато на пътя има сняг или лед. Това решиха депутатите от транспортната комисия, като приеха на второ четене изменения в Закона за движение по пътищата в сряда надвечер. Друга приета промяна е номерата на колите, управлявани от пиян шофьор, да бъдат сваляни на пътя.

Първоначалното предложение зимните гуми да са задължителни от ноември до април бе отхвърлено с аргумента, че има части от страната, където почти не пада сняг. Друг мотив е, че има и меки, почти безснежни зими и не е редно шофьорите да бъдат принуждавани да сменят гумите си при такива обстоятелства. Така бе прието задължително използване на зимни гуми или вериги при пътуване по сняг или лед.

Половината българчета не могат да си позволят колело и курорт

В. Сега

През 2015 г. 33.4% от българчетата живеят в материални лишения и в риск от бедност. Това показва статистиката на НСИ. Половината от децата - 49.7%, не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината (вкл. празници със семейството, гостуване при роднини, приятели, организирана почивка от училището и т.н.). За 43% редовните занимания с плуване и свирене на музикален инструмент са утопия. 46% само си мечтаят за колело, ролери, кънки и др.

800 фургона в Харманли ще поемат наплива от бежанци

В. Сега

До края на годината трябва да започне разширяването с фургони на бежанския център в Харманли. Това става ясно от отговор на Държавната агенция по бежанците (ДАБ) на въпроси на "Сега". Разширението на центъра, който се намира в бивше военно поделение, е планирано от миналата година. Според отговора на агенцията настаняването там скоро ще започне. Едновременно с това от ДАБ заявиха, че не се предвижда в Харманли да се поставят палатки. 

Данъчните е-декларации ще затруднят и граждани, и фирми

В. Сега

Рекламираното като облекчение задължение за подаване на данъчните декларации само по електронен път всъщност ще затрудни голяма част от гражданите и немалко от фирмите. Огромна част от данъчните декларации все още се подават в хартиен вариант. През 2016 г. са подадени около 607 500 декларации за личните доходи, като по интернет с ПИК или електронен подпис са внесени съответно 83 706 и 97 896. Останалите над 425 000 декларации са подадени на хартиен носител, показва справка на НАП. Тези, които предпочитат да общуват с данъчните онлайн, са предимно в София. На хартиен носител разчитат и много от фирмите, особено по-дребните. Бизнесът вече отправи критика, че се отнема възможността за избор как да се декларират доходите. 

Комисия ще отнема звезди на хотели за нарушения

В. Монитор

Предстои съэдаване на комисия, която при установени нарушения на стандарите, ще отнема звезди от категорията на туристическите обекти. Към Министерството на туризма ще бъде формиран и Туристически инспекторат с цел засилване на контрола върху предлаганите условия и услуги. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Деветия Черноморски туристически форум „България - туристическа дестинация за четири сезона“ в хотел "Естрея Резиденс" край Варна . Новите структури са предвидени в подготвяните промени в Закона за туризма, които до края на годината ще бъдат внесени за одобрение в Министерски съвет.

Бизнесът чака "да" от морските общини за лоукост компании

В. Стандарт

Туристическата компания "Албена" Ад очаква с голямо нетърпение решението на общините в региона за създаване на инвестиционен фонд за привличане на нискотарифни авиокомпании на летище Варна. Това каза изпълнителният директор на фирмата Красимир Станев. Припомняме, че през май на дискусия, организирана от в. "Стандарт" във Варна на тема "Конкурентоспособност на българския туризъм", представителите на бранша в лицето на изпълнителните директори на "Албена" АД и "Св. св. Константин и Елена" заявиха, че регионът губи много от липсата на полети на нискотарифни авиокомпании на варненското летище.

Започват проверки за данък "уикенд"

В. Стандарт


Проверки и ревизии за плащането от бизнеса на данък "уикенд" започва Националната агенция за приходи, научи "Стандарт". Наскоро бяха приети промени в данъчните закони, според които разходите за служебните коли и имоти, които се ползват и за лични нужди от шефове и служители на компанията, се облагат с окончателен данък от 10%. Данъчните закони вече са приети, и ако бизнесът доброволно не започне да начислява данък "уикенд", от НАП ще бъдат принудени да започнат репресивни действия. Това заяви директорът на дирекция „Комуникации" в приходната агенция Росен Бъчваров пред Канал 3.

НАП върна ДДС на 886 фирми без ревизия

В. 24 часа

886 фирми са получили през септември данъчния си кредит по ДДС без проверка, отчетоха от НАП. След промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК) приходната агенция, чийто шеф е Бойко Атанасов, може да възстановява дължими суми и без проверка. По-леката процедура се тества най-напред към по-малки фирми, на които се възстановяват по-малки суми, обясни за “24 часа” говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Предстои облекчените правила да се приложат и към компаниите, които внасят по- големи суми в хазната. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още