IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 октомври

07:53 | 20.10.14 г.
Преглед на печата за 20 октомври

Подготвя се сериозен ремонт на данъчното законодателство
В. Сега

Въпреки извънредните избори и трудностите при преговорите за сформиране на управленска коалиция се задава сериозен ремонт на данъчното законодателство - това показа проверка на "Сега". Горещата тема при старта на новия парламент ще бъде сливането на НАП и Агенция "Митници", като още от сега е ясно, че предложението има подкрепата и на ГЕРБ, и на ДПС. Промени заради наследени проблеми се очакват и в ред други закони - за данъците върху доходите на физическите лица, за хазарта, за местните данъци и такси. По изготвянето на законопроект за сливането на НАП и Агенция "Митници" се работи отдавна и усилено, твърдят източниците на "Сега". Идеята бе част от предизборната програма на ГЕРБ. Подобен законопроект се чакаше и по време на управлението на кабинета "Орешарски", като изготвянето му се свързваше с депутати от ДПС.

Третият лъч на метрото може да се забави 3-4 г.
В. Сега

Проектът за третия лъч на метрото може скоро да не види първа копка, въпреки че намерението на Столичната община беше това да стане още следващата година. Две сдружения обжалват решение на екоминистерството от началото на септември, че няма нужда от екологична оценка за изменение на Общия устройствен план на София във връзка с проекта.  "Делото е насрочено за 22 април 2015 г. Има две сдружения, едното ще се скрие и няма да се яви на делото и делото ще се отложи заради нередовно призован още 6 месеца, примерно. С тази процедура има опасност 3-4 години да стоим в разкрачено положение и да провалим проекта", коментира пред "Сега" главният архитект на София Петър Диков.

Цацаров: Искров да не крие доклада за КТБ
В. Стандарт

Гуверньорът на Българска народна банка Иван Искров да не крие окончателния доклад на одиторите за състоянието на Корпоративна търговска банка и дъщерната й ТБ "Виктория". Това посъветва главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за предаването "120 минути" по bTV. Очаква се документът да бъде представен пред обществото през тази седмица - до сряда. Според него така няма да остане съмнение, че "едните са действали в интерес на някого, а другите крият нещо". "Като бъде представен публично, може би ще стане ясно кой е кривият и кой - правият, и дали сме действали по типичен начин или сме обслужили нечии интереси", добави Цацаров. Той категорично отрече обвиненията, че с действията си държавното обвинение е предизвикало кризата в КТБ. "Много беше удобно в началото да се каже "Прокуратурата удари банката". Извършените претърсвания не бяха в помещения на банката. Не аз съм избирал свързани фирми и кредитополучатели да бъдат регистрирани на един и същи адрес на управление - 13, някои от които само с пощенска кутия", категоричен бе той. Цацаров обясни, че прокуратурата може би не е действала елегантно, но е действала ефективно.

Не точно реформа, а по-високи осигуровки за всички
В. Капитал Daily

Министър Йордан Христосков и воденият от него Консултативен съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) превключиха в режим на отстъпление и обяснение по отношение на реформата в сектор "Сигурност" след малоброен протест на служители от силовите ведомства. В петък, 18 октомври, няколкостотин души, работещи в системата на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието, излязоха на протест заради изтичането на информация, че на съвета се обсъжда увеличаване на възрастта им за пенсиониране. По този повод Министерството на труда и социалната политика (МТСП) излезе с официална позиция, която не хвърля особено нова светлина по темата. В нея се настоява, че единственото, което се е обсъждало на съвета във връзка с ранното пенсиониране в сектор "Сигурност", е да се въведе минимална възраст за пенсиониране, диференцирана за различните длъжности в специалните ведомства, без да се пояснява дали това средно ще доведе до покачване на възрастта и в какъв размер.

ГЕРБ решава с кои партии да продължи нататък
В. Новинар

С едно единствено съгласие за партньорство приключиха консултациите между партиите в парламента. Едноседмичната инициатива на ГЕРБ да води разговори с всичките осем политически сили завърши противоречиво. Хората на Бойко Борисов получиха само подкрепата на Патриотичния фронт за съставяне на правителство. Това обаче няма да е достатъчно, защото общият сбор на депутатите между двете партии е 103. За да има стабилно мнозинство са необходими 121 народни представители. В същото време има възможност и за продължаване на консултациите с АБВ на експертно ниво. Двете партии ще видят дали могат да приближат позициите си. АБВ подкрепиха намерението на ГЕРБ за коалиционно правителство, смятайки обаче, че трябва да се търси по-голяма коалиция, която да обедини и дясната, и лявата политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още