IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 август

08:01 | 22.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

АЕЦ "Козлодуй" продаде ток за 100 млн. лв. бързо, на тъмно и неизгодно

в. Сapital daily

Най-големият електропроизводител в страната - АЕЦ "Козлодуй", сключи гигантска сделка за ток, но при съмнителни условия. Само за час продаде през енергийната борса енергия за близо 100 млн. лв. И тъй като масово търговците не са били известени и не са имали внесени гаранции, шепа неизвестни просветени са успели да купят количества на много изгодни цени: под 70 лв. за мегаватчас, което според търговци е с близо 5 лв. под пазарната.

Проблемът е, че държавната централа е избрала точно борсовата платформа, на която за разлика от другите налични не е необходимо предварително да се изпраща информация за сделката. Атомната централа потвърди пред "Капитал", че тя е предложила общо 11 пакета: шест за доставка за цялата 2018 г. за 110 мегавата и пет за 70 мегавата за първото полугодие на 2018 г.

Около 1.2 млн. лв. ще струват рекламните подаръци за председателството

в. Сapital daily

Близо 1.2 млн. лв. ще даде държавата за рекламни подaръци за българското председателство на ЕС, което започва на 1 януари. Обществената поръчка е обявена на 10 август от Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 и е с прогнозна стойност 944 хил. лв. без ДДС. Подаръците включват два вида външни батерии за мобилни устройства, преходници за USB луксозни и по-евтини шалове и вратовръзки. Освен това ще бъдат пуснати в употреба и 50 000 разменни юбилейни монети по 2 лева и 100 възпоменателни монети за 157 500 лв. без ДДС.

Над 20 000 чужденци се очаква да пристигнат в България и да се включат в над 200 събития в рамките на председателството на страната ни.

Хотелиери платили 12 млн. лв. обезщетения на туристи заради шума

в. Сега

Спорът между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова как да се въведе ред по морските ни курорти продължи и вчера. Симеонов обяви, че хотелите в Слънчев бряг изплащат по 12 млн. лв. годишно компенсации на туристи, които са се оплакали, че не могат да почиват заради шума. Министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че е готова да разговаря със Съюза на собствениците в Слънчев бряг, за да тушира недоволството им. Част от хотелиерите, както и туристи в последните дни протестираха срещу масовите проверки в знакови за курорта заведения.

Дъщерята на Цветан Василев обжалва ареста си

в. Сега

Дъщерята на бившия банкер Цветан Василев - Радосвета, е атакувала в съда прокурорското постановление за задържането й до 72 часа, което беше издадено миналата седмица. Жалбата се вижда в електронното деловодство на Софийския градски съд (СГС). 

Банкерската дъщеря е в Лондон и срещу нея има издадена и европейска заповед за арест. Тя е обвинена задочно за пране на 2.6 млн. лв. Според прокуратурата в годините, когато банкерът получаваше в България титлите "Банкер на годината" и "Мистър Икономика", дъщерята е трябвало да знае, че той върши престъпления. 

Криза за столове за председателството на ЕС, пускат спешен търг

в. Монитор

Криза се задава около осигуряването на столове за събитията по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Фирмата, която е била избрана да ги достави с обществената поръчка, обявена още през април, е отказала да сключи договора. В края на юли месец тя е изпратила писмо, с което е уведомила министерството за председателството на ЕС, че няма да подпише документа и да изпълни поръчката. Така, само месеци преди страната ни да посрещне куп гости от ЕС, включително и лидери от най-високо ниво, се създава риск те да останат прави по време на форумите. За да се избегне такъв негативен сценарий, министерството публикува сега нова обществена поръчка, но по ускорена процедура в търсене на фирма, която да изяви желание да достави столове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още