IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 декември

08:12 | 22.12.14 г.
Преглед на печата за 22 декември

Митничари "обсадиха" фабрики на "Булгартабак"

В. Сега

Миналата седмица Агенция "Митници" стана главен герой в две събития - похвали се със старта на мащабна разяснителна кампания за вредите от черния пазар на цигари и без шум започна тотална проверка във фабрики и складове за цигари в страната. За внезапната акция в бази на "Булгартабак" и други компании от бранша съобщи Фрог нюз. "Над 120 души участват в операцията. Тя започна едновременно в цялата страна, във всички бази", потвърди пред изданието шефът на митниците ген. Ваньо Танов. Първата задача на митничарите във фабриките на "Булгартабак" била да засекат заявените и наличните количества цигари, тютюн, хартия, влизащи и излизащи камиони и товари, а после - да проверят документацията.

Няма виновни чиновници за блокажа на 97 млн. евро за бизнеса

В. Сега

Шест месеца след като спря 97 млн. евро на 142 фирми за покупка на нова техника от програма "Конкурентоспособност", Министерството на икономиката не откри виновници. Това става ясно от отговор на ведомството на Божидар Лукарски до в. "Сега". През юни Ели Милушева, бивш шеф на програмата, отмени класирането по процедурата заради множество сигнали за нарушения и "престъпления". Поради тежестта на обвиненията сигналите бяха дадени на прокуратурата и ДАНС. "До тук се стигна не само заради чиновници, които не си вършат добросъвестно работата и които ще бъдат, разбира се, наказани, но и защото бизнесът и консултантите насърчават нерегламентираните отношения", заяви тогава Милушева.

Спират сделки за Русия

В. Стандарт

С облекчение приключи седмицата за руснаците. След като имаше период, когато 80 рубли се разменяха за долар и 100 за евро, след това рублата стигна до ниво 60 за долар и 73 за евро. Миналия понеделник рублата падна с 10%, а във вторник с 20%. В този момент интернет сайтовете и магазините са били препълнени, а целта на посетителите е била да купят всичко, от което имат нужда, преди в сила да влязат новите, увеличени цени. Сривът на рублата удря и нашият износ за Русия.

За две години България тегли 17 млрд. лева нови заеми

В. Сега

През 2015 г. държавата ще може да се нагърби с до 8.1 млрд. лева нов дълг. Това реши парламентът, одобрявайки окончателно бюджета за догодина. Въпреки многото упреци и коментари за главоломното задлъжняване на държавата през 2015 г. обаче това няма да е рекорд. Рекордът всъщност бе поставен през отиващата си година, защото с актуализацията на бюджет 2014 на практика бе решено за втори път увеличение на тавана за новия дълг и той достигна 8.9 млрд. лева.

Така се оказва, че само за две години - 2014-а и 2015-а г., правителствата ще натоварят българските данъкоплатци с плащането на общо 17 млрд. лева нови борчове. Именно заради тази лоша тенденция през идните години само лихвите по обслужването на държавните заеми, без да броим погасителните вноски, ще надхвърлят колосалната сума от 1 млрд. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още