IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 май

07:41 | 25.05.16 г.
Преглед на печата за 25 май

Над 140 фирми губят окончателно 97 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност"
В. Сега

Две години след скандалното прекратяване на процедурата за модернизация на фирмите по програма "Конкурентоспособност", Административният съд излезе с решение, че спирането й трябва да бъде отменено. Делото беше заведено от одобрени фирми, които бяха ощетени заради временното прекратяване на процедурата. Докато 142 одобрени фирми чакаха подписване на договор за покупка на нови машини и поточни линии, тогавашната шефка на програмата Ели Милушева отмени цялата процедура заради съмнения за корупция и близки връзки между консултанти, фирми и оценители.

НАП обяви за тайна ревизиите на публични лица с влогове в КТБ
В. Сега

Един от скандалните списъци около фалита на КТБ - този на влоговете на публични лица в банката, е на път да потъне зад дебелата защита на данъчната тайна. Националната агенция за приходите започна проверка на 141 лица от списъка заради съмнения за разминаване между наличните влогове и официално подаваните имотни декларации пред Сметната палата. При обичайните проверки за несъответствие на доходите с декларираното имущество резултатите от ревизиите са публични. В случая обаче НАП счита, че трябва да спазва общия ред за защита на данъчна тайна и ще предоставя само обобщена информация.

Тръгва голям конкурент на "БДЖ - Товарни превози"
В. Стандарт

PIMK Rail е най-новият - 14-и, железопътен превозвач у нас. Това съобщиха за "Стандарт" от ИА "Железопътна администрация" (ИАЖА). Компанията беше създадена в края на миналата година, а неотдавна ИАЖА й издаде и европейски лиценз за жп превозвач. Сега PIMK Rail очаква единствено сертификат за безопасност, веднага след което може да извършва превози на товари.

Бум на пътуванията през уикенда
В. Стандарт

Бум на уикенд пътуванията през лятото очакват от туристическия бранш. Все повече българи използват всяка свободна събота и неделя за кратък отдих на море или планина. Броят на сънародниците ни, които ще пътуват през уикенда, до края на лятото ще е минимум 180 000, твърдят от Института за анализи и оценки в туризма.

КЗК срещу германските вериги
В. Капитал Daily

За пореден път Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се фокусира върху големите чужди търговски вериги. Сега проверката на регулатора е едновременно в четирите най-големи дружества: "Кауфланд България ЕООД енд ко", "Лидл България ЕООД енд ко", "Билла България" и "Метро кеш енд кери България". Подозрението на комисията е, че заедно или поотделно компаниите увреждат интересите на производителите със собствените си марки. Веригите са сред най-често глобяваните от КЗК дружества. Регулаторът обикновено забелязва нелоялна практика, за която налага гигантска глоба, защото оборотите на компаниите са високи. За последните две години и четирите изброени вериги са били наказвани, като освен тях "жертви" на регулатора са и други чужди търговци или производители на бързооборотни стоки като ИКЕА, бирените компании, производителите на храни.

Юнското море на половин цена
В. Новинар

Юнското море ще ни излезе на половин цена спрямо разгара на сезона през юли и август, показа проверка на "Новинар". Сред хитовите промоции е предложение за почивка за 30 лв. на ден на база аll inclusive в кокетен хотел на Северното Черноморие. За сравнение по време на топсезона цената скача поне двойно. Заради изгодните оферти родните курорти и на юг вече са пълни с туристи и от страната, и от чужбина. „Има много хора в момента, скандинавци, поляци, холандци и др.”, обясни за „Новинар” заместник-председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Веселин Налбантов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още