IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 ноември

07:52 | 26.11.14 г.
Преглед на печата за 26 ноември

"Марица-изток 2" е най-големият замърсител в Европа

В. Сега

България оглави поредна срамна класация - държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е най-големият замърсител сред всички промишлени заводи в Европа, а българите отново дишат най-мръсния въздух. Това показва разпространено вчера проучване на Европейската агенция по околна среда от 2012 г., което оценява щетите от замърсяването и чистота на въздуха във всяка една страна. В топ 30 на промишлените замърсители попадат още и два от тецовете, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки - "Бобов дол" и "Брикел" с горивната си инсталация в Гълъбово. Наред с България петицата по най-големи замърсители се оформя и от Полша, Румъния, Германия и Великобритания.

Касата с 3,1 млрд. лв. за 2015

В. Стандарт

Здравната каса ще има 3,1 млрд. лв. разходи за следващата година. Толкова е сумата, която е заложена в проектобюджета, който разгледа снощи Надзорният й съвет. Тя е калкулирана на базата на реалните разходи от тази година заедно с двете актуализации. Приходите на касата обаче ще дойдат основно отново от работещите. Държавата е заложила да даде едва със 100 млн. лв. повече от миналата година или малко над 1 млрд. лв. Останалите 2 млрд. ще са от здравни вноски въпреки желанието на лекари и пациенти държавата също да стане коректен платец. Разходите за догодина са разпределени и пропорционално на тазгодишните по отделните пера - лекарства, болници, джипита и т.н. Малко повече е заделено за дентални услуги, издадоха членове на Надзора за "Стандарт". През следващата година касата ще трябва да плаща още нови дейности за около 13 млн. лв., съобщи междувременно директорът на институцията д-р Румяна Тодорова в анализ на проблемите, които има НЗОК.

Вила край морето за 50 бона
В. Стандарт

Частни съдия-изпълнители продават вили и имоти край морето, като най-търсени са нивите. Интересът на купувачи към апартаменти и къщи тази година се е повишил. От обявените към момента продажби според големината и мястото вила край морето може да се купи от 48 000 лева до близо 440 хил. лв. Ако не се явят кандидати обаче, цените за следваща продан ще бъдат намалени и така имотите ще излязат по-евтино. На този трик разчитат много хора, които са решили да се сдобият с жилище край морето, признаха частни съдия-изпълнители. Апартаменти в Балчик се продават на втора, трета, че и четвърта продан, като купувачите чакат намаляването на цените. Интерес към този тип продажби основно проявявали хора от вътрешността на страната - Пловдив, София и други региони и много рядко добруджанци.

Софийският университет ще привлича повече чужди студенти
В. Новинар

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще създаде нови бакалавърски и магистърски програми на английски език. По този начин се цели в студенти от чужбина, които ще донесат допълнителни финанси, съобщи ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев по време на честванията на патронния празник на вуза. Той допълни, че въпреки плановете за прием на студенти от други държави университетът ще запази качеството на обучение, опитвайки се все пак да ограничи приема. Ръководството дори вече е отделило средства за преподавателите, които ще работят в създаването на новите програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още