IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 октомври

07:55 | 26.10.16 г.
Преглед на печата за 26 октомври

КФН вдига драстично таксите, без да отчита ефекта върху пазара
в. Капитал Daily

Чувствително по-високи такси за всички небанкови финансови институции, които да осигурят независимост, модернизация, увеличение на щата и по-високи заплати в Комисията за финансов надзор (КФН). Това е равносметката от предложения от регулатора за обществено обсъждане законопроект, който тотално променя начина му на финансиране. Вместо досегашната система, при която КФН разчиташе на относително ниски такси, събрани глоби и трансфер от централния бюджет, сега се планира приходите на институцията да идват изцяло от такси - постъпленията от наложените санкции ще отиват в бюджета и ще се осигури финансова самостоятелност.

Генералната посока на промените е логически оправдана - бюджетът на КФН за 2016 г. е 10.14 млн. лв., като дефицитът в него от 3.2 млн. реално беше покриван със субсидия от държавата. Освен това за всеки регулатор, който получава и постъпленията от санкции, има изкривен стимул да задушава бизнеса с прекомерна строгост. Същевременно обаче покачването на таксите може да има и негативни ефекти за пазара и дори да изтласка от него по-малки играчи. Затова обясненията на КФН, че не са изготвени разчети за влиянието, защото предложението е във фаза обществено обсъждане, звучат несериозно.

Смолян и Силистра са първенци по ръст на болничните
в. Сега

Въпреки реформата от 2010 г., с която работодателят плаща първите три дни от болничния, разходите на Националния осигурителен институт за тези обезщетения са се повишили значително от 2010 г. насам. За шест години сумата е скочила с над 100 млн. лв. до 391 млн. лв. само за болничните поради общо заболяване от четвъртия ден нататък. Това е ръст с над 35%. Увеличава се броят на хората, които отсъстват от работа, както и броят на взетите дни. Най-сериозен ръст на хората, ползвали болнични, има в областите Смолян и Силистра въпреки обезлюдяването им и относително високата безработица, показва анализът на осигурителния институт.

Проектът за ромски стипендии тръгна въпреки протестите
в. Сега

През 2020 г. една четвърт от вливащите се в пазара на труда ще са роми. Тази прогноза бе посочена от просветния министър Меглена Кунева като аргумент в защита на ромските стипендии. "Хора без образование и подкрепа стават тежест за социалната система и утре ще тежат на вашите деца", обърна се тя към родителите от Добрич, които въстанаха срещу предстоящото отпускане на стипендии от по 30 евро на месец за ромски гимназисти между 9-и и 12-и клас.

Проектът за въпросните стипендии е на Ромския образователен фонд, който дава 60% от средствата, а МОН се включва с 40%. Т.е. държавата ще предоставя по 12 евро от месечната стипендия, имаща за цел да повиши успеха на младежите и да ги задържи в училище.

Половин милион спасява обсерваторията в Рожен
в. Стандарт

Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен има шанс за живот. Около 550 хиляди лева целеви средства са предвидени в проектобюджета на държавата за 2017-та година за нея, съобщи преди дни областният управител на Смолян Недялко Славов. Решението е взето на последното заседание на Съвета за развитие на Южен централен район по предложение на смолянския губернатор. То беше единодушно подкрепено от около 50-те членове на съвета. Средствата са определени на база предварително събрана информация от самите астрономи и научни работници в Обсерваторията и са свързани с обновяване на научната инфраструктура, телескопите и съоръженията. Водени са разговори и за второ финансово подпомагане, свързано с обновяване на административните сгради и битовите помещения. Проектът предвижда енерго-ефективни мерки и е на стойност 1,8 млн. лв.

Българи сред най-бързо растящите IT компании в Европа
в. Стандарт

Българи са сред най-бързо растящите компании в IT-сектора в Европа. Българската компания "Булпрос" е част от класацията на на консултантската фирма Делойт най-бързо растящи IT фирми в Централна и Източна Европа Deloitte Fast 50.

"Булпрос" заема 24-о място в основното подреждане. По-важното е, че българската компания е част от класацията за втора поредна година и е единствената останала българска фирма в нея.
Класацията определя технологичните дружества с най-голям растеж на приходите за последните пет години.

Хващат нелегални къщи за гости през сайтове
в. Монитор

Хващат нелегални къщи за гости през сайтове за колективно пазаруване. Те предлагат ваучери и настаняване в нета без да са регистрирани в общината. Това обяви Цвета Спасова от дирекция туризъм в община Велинград по време на работна среща между представителите на туристическия бизнес и местната власт в Троян.

Тя обясни, че с проверка в интернет е намерила над 130 къщи за гости и частни жилища, които предлагат стаи и квартири за настаняване. И уточни, че регистрираните места в общината към момента на инспекцията са били около 15. По думите й след като са изпратени уведомителни места новите регистрации на къщи за гости и предлагащи стаи за настаняване са били близо 30, а други около 15 са подали заявление, че не извършват такава дейност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още