IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 юни

07:48 | 27.06.16 г.
Преглед на печата за 27 юни

Българският "АБО маркет" влиза на мястото на Carrefour в "България мол"
в. Капитал Daily

Поредният магазин на Carrefour в страната затвори врати. На мястото на хипермаркета в "България мол" вече има плакати, които рекламират предстоящото откриване на "АБО маркет", съобщава "Регал". "Агро, био, органик маркет" е търговската марка на проекта за "първия български хипермаркет", за който "Капитал" разказа преди седмица. Александър Викилев, управител на "Вердон инвест", която ще управлява проекта, съобщи, че на 15 юни е подписан десетгодишен наемен договор с търговския център. Той добави, че вече имат предварителни договорки с около 350 български производители и че се очаква магазинът да заработи в първата половина на октомври. Концепцията е нещо като хали, които се управляват от едно дружество.

"Асарел-Медет" приключи инвестиции за 60 млн. лв.
в. Капитал Daily

Панагюрската медодобивна компания "Асарел-Медет" приключи няколко проекта за подновяване на оборудването на обща стойност 60 млн. лв. Средствата са вложени в нова циклично-поточна линия за извозване на рудата, тежка техника и машини в обогатителната фабрика. С инвестициите се намаляват емисиите от автомобилни газове, разходите за ремонт на пътища и потреблението на електроенергия. Около 1 млн. лв. са използвани за ремонт на столовата и кухнята за работниците във фабриката.

Всеки ден стават по 100 кражби
в. Сега

Около 100 кражби стават всеки ден у нас. Това сочи статистиката на МВР. През януари са извършени 2905 кражби, месец по-късно броят им е нараснал до 3194, а през март са били 3205. През април се наблюдава спад до 2859, а през миналия месец се качват леко до 2943. Това са най-масовите престъпления, чиято разкриваемост е отчайващо ниска. На годишна база МВР отчита, че в малко над 1/3 от случаите се стига до извършителите. В месечната статистика обаче нещата изглеждат още по-зле. В първия месец от годината полицаите са разкрили 793 случая, или 27.3%. През следващите отчетни периоди ситуацията не се подобрява - февруари (24.9%), март (26.5%), април (22.6%), май (22.9%).

Електронният подпис спъва консулските услуги онлайн
в. Сега

От април до сега само един българин, живеещ в САЩ, е опитал да подаде заявление онлайн за издаване на български документ за самоличност чрез системата за електронни консулски услуги. Това съобщи шефът на дирекция "Консулски отношения" в МВнР Раковски Лашев на заседание на парламентарната комисия за българите в чужбина.

Основната причина за слабата популярност на услугата е изискването ползващият я да разполага с валиден квалифициран електронен подпис. Освен това той трябва да притежава и валиден български документ, издаден през последните 59 месеца, в който да са свалени биометрични данни. Въпросният българин в Щатите също не успял да подаде успешно формуляра си поради липсата на е-подпис.

Закъсалите общини се разбързаха с плановете за оздравяване
в. Сега

Много от кметовете на закъсали общини, които са длъжни да приемат мерки за финансово оздравяване, вече задвижиха процедурите. Местните управи се разбързаха с плановете, които трябва да бъдат подложени и на обществено обсъждане, за да могат те да бъдат гласувани и да влязат в сила преди летните отпуски.

Повишаването на събираемостта и взимането на безлихвени заеми от централната хазна са сред основните мерки, които се обсъждат. Засега кметовете не говорят за увеличаване на местни данъци и такси, макар че те може да се окажат наложителни. Процедури за финансово оздравяване трябва да започнат в общо 36 общини. Правилата бяха регламентирани неотдавна с промени в Закона за публичните финанси, като крайното решение кои общини може да бъдат подпомогнати от държавата с безлихвен заем е на финансовото министерство. Половината от закъсалите общини са управлявани от кметове на ГЕРБ.

Падна последната бариера през газовия хъб "Балкан"
в. Стандарт

До 3 млн. куб. метра природен газ на ден ще можем да търгуваме виртуално от 1 юли до 30 септември, обясни за "Стандарт" енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Това право ни дава подписаното в петък в Сидирокастро споразумение между газопреносните оператори "Булгартрансгаз" и DESFA за свързване на газопреносните системи на България и Гърция. Така от 1 юли наши фирми ще могат да купуват виртуално газ от Гърция, например от LNG терминал Ревитуса, а реално ще получават руски газ, който ще се отклонява от транзитния газопровод, по който се доставя руското синьо гориво за Гърция през България. Виртуалните доставки станаха възможни след преговорите за освобождаване на капацитета на транзитния газопровод за Гърция, които се водиха между газопреносните оператори на България, Гърция и "Газпром". Досега целият капацитет беше запазен за нуждите на "Газпром". След отварянето на капацитета най-сетне ще могат да бъдат осъществени и първите алтернативни доставки на газ за България извън тези по договора с "Газпром", а с това - и първата реална диверсификация.

Загубите от санкциите срещу Русия са 400 млн. лв.
в. Новинар

До края на май загубите на хранителната индустрия и земеделския сектор след въвеждането на санкциите срещу Русия са в размер на 400 млн. лева, съобщи земеделският министър Десислава Танева пред БНТ.

„От тази загуба с най-висок относителен дял - над 220 млн. лева към момента, е в сектор "Мляко". В сектора съвпаднаха двата фактора, които доведоха до тази криза, 2 години вече няма прието общоевропейско решение, което да промени този баланс и да стабилизира цените.

А това съвпадна и с отпадането на млечните квоти от 1 април 2014 година. Двата фактора увеличиха натиска върху цените”, посочи Танева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още