IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 март

08:16 | 28.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Интересът към поддръжката на магистрали е неочаквано слаб
в. Сега

Едва четирима кандидати се явиха в конкурса на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за поддръжката на магистралите "Люлин" и "Струма". Това стана ясно, след като в края на миналата седмица изтече крайният срок за подаване на оферти в търга за превантивно, текущо, зимно и аварийно поддържане на двата аутобана.

Очевидно ангажиментът за 4 години напред и прогнозната стойност от 10 млн. лв. са се оказали не толкова привлекателни, както апетитните поръчки за изграждането на малко километри срещу десетки милиони левове. С поръчката АПИ търси изпълнител за 48 месеца, а цената е основният критерий за класиране на подадените предложения. Всъщност става дума за изцяло новопостроени участъци - около 20 км по "Люлин" и 56 км от "Струма".

Преференциите пак объркаха партийните сметки
в. Сега

Преференциалният вот за пореден път постави куп партийни любимци пред заплахата да загубят запазените си места в парламента. 38 % от избирателите са се възползвали от преференцията.

Най-фрапиращият случай е с бившия председател на НС и неуспял кандидат-президент от ГЕРБ Цецка Цачева. Тя беше изместена от избираемото второ място в Плевенско от Пламен Тачев и Владислав Николов, които заемат трето и четвърто място в местната листа на ГЕРБ. Причината е, че Цачева има 3714 преференциални гласа, докато за Тачев са гласували 4533 души, а за Николов - 5403. Бившият вицепремиер Томислав Дончев, който е член на партийното ръководство, заяви, че би било "против правилата на демокрацията" да бъдат принуждавани преференциално избрани кандидати да се откажат от местата си. И тъй като ГЕРБ, изглежда, ще получи три мандата в Плевенско, на Цачева й остава да се надява водачът на листата Ивайло Московски да бъде изтеглен като министър както преди. Тогава ще може да заеме неговото място в парламента.

Цените на добиваните у нас метали се покачват
в. Стандарт

Минерално-суровинната индустрия на България очаква лекото повишение на цените на основните суровини да продължи и през 2017 г. Това ще е гаранция за устойчивото развитие на бранша, което носи ползи на всички. Започналото в края на 2016 г. колебливо нарастване на цените на световните борси, обхваща всички добивани у нас метали – мед, злато, олово, цинк. Браншът е умерен оптимист в своите прогнози, защото средата, в която се развива, е трудна за прогнозиране и зависи от много глобални и местни политически и икономически фактори.

„Българската добивна индустрия ще разчита на своето технологично обновление и на работата с дългосрочни партньори, за да може да продължи да бъде конкурентоспособна", каза инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара.

Тотална проверка за обезщетения на работници
в. Монитор

Върховната административна прокуратура (ВАП) прикани Главна инспекция по труда (ГИТ) да санкционира всеки работодател, неизплатил обезщетение на подчинените си. Разпореждането на прокуратурата е след публикацията на „Монитор“ „Всеки десети прецакан с неизплатен отпуск“ от 20-и февруари 2017 г.

От материала става ясно, че масово служители не могат да получат обезщетение за неизползван отпуск при раздяла с шефа, въпреки че такова им се полага по закон. „С нарочна заповед от ангажирания административен орган се задължават контролните органи при установяване на неизплатени обезщетения, не само свързани с прекратяване на трудово правоотношение, да издават задължителни за изпълнение предписания, както и да образуват административно-наказателни производства“, обясни пред „Монитор“ прокурор Виктор Малинов.

Би Ти Ви спря "Шоуто на Слави"
в. Сега

Би Ти Ви спрял епизода от "Шоуто на Слави" планиран за тази вечер. Това става ясно от надпис, който се появява на екрана, докато тече повторение на старо предаване.
"Планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание", пише на него.

В писмо до медиите от телевизията посочват, че планираният за тази вечер епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за "телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още