IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 ноември

08:00 | 28.11.14 г.
Преглед на печата за 28 ноември

"Конкурентоспособност" 2014-2020: повече иновации, по-малко машини

В. Капитал Daily

Повече иновации, развитие на малките и средните компании, на предприемачеството и на новите технологии. Това са амбициозните задачи на новата оперативна програма "Конкурентоспособност и иновации", първите плащания от които по оптимистичен сценарий се очакват следващата година. Програмата ще може да осигури на българската икономика общо 1.2 млрд. евро до 2020 г. Планът на служебното правителство беше през 2015 г. да се отворят три схеми за повече от 430 млн. лв., но това изглежда почти невъзможно към момента.

Според вицепремиера Томислав Дончев програмата няма да бъде одобрена от Европейската комисия до края на тази година, което прави по-вероятно нейното приемане в средата на следващата. Правителството обяви, че обмисля отварянето с бюджетни пари на схеми по някои програми дори преди одобрението им, но не е ясно дали "Конкурентоспособност" ще попадне в тази графа - т.е. пари за бизнеса догодина може и да няма.

Бюджетът за съдебната власт ще е с над 87 млн.лв. по-малко от поисканото през 2015

В. Капитал Daily

Финансовото министерство е орязало с над близо 84 милиона лева искания за бюджета на съдебната власт за 2015 година, представени от Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи сайтът "Правен свят". От становището на Министерския съвет по проекта на ВСС за бюджета на системата за следващата година става ясно, че отново има драстично разминаване между исканията на магистратите и сумата, която е склонна да даде изпълнителната власт. Колко ще получи съдебната система през 2015 г. ще реши парламентът, но по правило депутатите подкрепят становището на правителството, а не това на ВСС.

Съветът настоява разходите за системата да са общо 543.7 млн. лв., а Министерството на финансите залага 460 млн. лв. Разчетите на ведомството на Владислав Горанов на практика са равни на бюджета на системата за тази година. На хартия той бе 434 млн. лв., но се оказа недостатъчен и се наложиха актуализации.

90 фирми съдят Министерството на икономиката заради европари

В. Сега

Почти всички фирми с одобрени проекти по отменената през юни процедура за технологична модернизация съдят икономическото министерство. От общо 142 компании, получили "да" за проектите си по програма "Конкурентоспособност", дела са завели 90. "В случай че някои от тях ги спечелят, то те ще бъдат обезщетени с до 10 000 лв.", съобщи вчера икономическият министър Божидар Лукарски. Това обаче едва ли ще утеши фирмите, част от които са спечелили проекти за стотици хиляди левове.

Процедурата бе отменена дни преди финалния срок за усвояването на парите за технологична модернизация, който бе 1 юли. Причина за това стана конфликт на интереси между оценители, консултанти и кандидатстващи фирми. Макар че не беше ясно точно колко фирми са замесени в схемата, тогавашният шеф на управляващия орган на програмата Ели Милушева отмени цялата процедура.

Москов поискал 80 млн. по-малко за НЗОК

В. Стандарт

С 80 млн. лв. да бъде намален бюджета на касата за 2015 е поискал с писмо здравният министър Петър Москов вчера. Надзорният съвет на фонда обаче не е приел доводите му. Както вече "Стандарт" писа проектобюджетът на НЗОК за 2015 г. е за 3.15 млрд. лв.

Идеята на здравният министър е била парите да се орежат с 80 млн. лв. заради мерки за затягане на колона, които ведомството му предложило. Сред тях са ограничаване на новите лекарства, въвеждане на отстъпки за медикаментите, отпадането на някои клинични пътеки и повшаване на контрола. Също така прекъсване на договорите на касата с лекарите или клиниките, от които пациентите имат системни оплаквания. От здравното министерство предлагат още и държавата да стане коректен платец на здравни вноски през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 28.11.14 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още