IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 ноември

08:33 | 28.11.15 г.
Преглед на печата за 28 ноември

Заявленията за личните карти с чип ще се подават онлайн
в. Сега

МВР ще промени изцяло схемата за издаване на документи за самоличност. Личните карти ще имат чип, който ще играе ролята на електронен ЕГН, заявленията ще могат да се подават онлайн и ще се получават централизирано. Промяната ще влезе в сила от началото на 2017 г., стана ясно след заседанието на правителството вчера.

Чипът ще бъде вграден в личната карта и ще съдържа трите имена, дата на раждане и важна медицинска информация, като кръвна група например. След като бъде използвана личната карта, за да се предостави някаква е-услуга, данните за собственика й ще се получават в реално време от т. нар. Център за идентификация. Той ще разчита данните по вграден в нея ключ и ще проверява дали личната карта е истинска, дали собственикът й не е под запрещение и дали не е починал, след което ще изпраща информацията, необходима за получаването на е-услугата.

Тецовете без уреди за "ефективен" ток ще бъдат глобявани
в. Сега

Нито една когенерация не в състояние да предава други данни, освен данните за произведена електроенергия. Това съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на Мартин Димитров от РБ кои топлофикации и други производители са монтирали уреди за измерване на високоефективния ток. Те са важни, защото без такова отчитане НЕК трябва да изкупува на преференциални цени цялата произведена от тях електроенергия.

Неотдавна Петкова изчисли, че от изкупуването на "неефективна" енергия през миналата година НЕК е загубила 231 млн. лева. Огромната част от приходите на тези топлофикации идват именно от продажба на скъп ток, а не на топлоенергия, и това става за сметка на НЕК, която трупа загуби и дефицити, отбеляза тя. Данни за когенерациите без измервателни уреди в. "Сега" поиска от енергийното министерство още в началото на октомври, но конкретен отговор и досега няма.

София чака "да" от Брюксел за строежа на метрото до "Овча купел"
в. Сега

Продължението на столичното метро в частта до кв. "Овча купел" ще бъде включено в европейската програма "Транспорт" в периода до 2020 г., след като искането на София бъде одобрено от Брюксел. Това стана ясно вчера, след като от Министерството на транспорта и информационните технологии съобщиха, че решението за проекта е взето на заседание на наши и европейски експерти. Промените в програмата бяха одобрени и от правителството.

Всъщност се разширява участъкът от трети метродиаметър, който беше в плана на програмата. В първоначалния вариант обаче проектът предвиждаше изграждане само на първия етап - от бул. "Янко Сакъзов" до кв. "Красно село". С вчерашното решение се предлага да бъде изграден и вторият етап, при който подземната железница ще стига до "Овча купел". Експертите от транспортното министерство увериха, че въпреки разширението на обхвата на проекта, финансовата стойност остава без промяна.

Черен петък до Коледа
в. Стандарт

Манията "Черен петък" дойде и у нас. Големите намаления по молове и онлайн магазини обаче няма да приключат. Промоции ще има чак до Коледа, обещаха търговците. Хората луднаха по обявените намаления до 70% на всички стоки. Малцина обаче отчетоха, че последният петък от ноември е и ден за изчистване на залежала стока, която стои по рафтовете.

Разпродажбите ще продължат и през следващите дни, а нови големи намаления се очакват в периода до 25 декември. У нас популярният Black Friday се побългарява всяка година. Първо част от моловете се изхитриха и изтеглиха Черния петък да не е четвъртият и последен за ноември, а третият. След това пък пуснаха промоции за целия уикенд, което не е по традициите на големите вериги в Западна Европа и САЩ. Нововъведението се нарича "Black Friday Wikend" и продължава три-четири дни.

Французи и турци отварят големи заводи у нас
в. Новинар

Френски и турски фирми имат желание да открият два големи завода у нас.

Един от инвеститорите е голяма френска компания, която има намерение да сглобява електромобили в Бургас. Това съобщи кметът на черноморския град Димитър Николов. Все още не е ясно коя точно е фирмата, но най-вероятно е някоя измежду „Рено“, „Пежо“ или „Ситроен“. Идеята им е да внасят части за електромобилите от Китай и тук да се сглобяват.

След това ще се изнасят за целия свят със сертификат за европейско качество. Инвеститорите са заявили пред местната администрация силния си интерес към пазара на Балканите. Според тях ще има голямо търсене на електромобили в страни като Македония, Косово, Турция и страните от бивша Югославия, съобщи flagman.bg.

Бизнесмени платиха над 150 000 лв. за среща с родни звезди
в. Новинар

Бизнес лидери в различни области събраха над 150 000 лв. на благотворителен търг в подкрепа на „Заедно в час“, чиято цел е качественото образование във всяко кътче на страната, съобщиха организаторите.

„Инициативата се провежда за четвърта поредна година, но тази година събрахме рекордна сума“, допълниха те. Гостите наддаваха за времето на известни и вдъхновяващи личности от музикалната сцена, спортни шампиони, предприемачи и професионалисти в различни сфери.

„Сред звездите, които взеха участие в търга, бяха Белослава, Хилда Казасян, Стефка Костадинова, Ивет Лалова, Веселин Топалов, група „Остава”, Хари Ешкенази и др., а най-скъпо се продаде Ненчо Балабанов, за когото платиха 33 000 лв.“, казаха още от „Заедно в час“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още