IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 септември

08:01 | 28.09.16 г.
Преглед на печата за 28 септември

Алианц банк България ще отпусне 30 млн. евро за младежка заетост

В. Сapital daily

Малките, средните и средноголемите предприятия ще могат да получат заеми за общо 30 млн. евро при преференциални лихвени условия. Средствата се осигуряват по договорена между Алианц банк България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и ще могат да се използват както за оборотни нужди, така и за инвестиционни проекти.

Финансирането е предназначено основно за насърчаването на проекти, с които се създават работни места за млади хора на възраст под 25 години, в рамките на инициативата "Работа за младите хора" (Jobs for Youth). Компаниите, които изпълняват такива проекти, ще могат да получат допълнителни облекчения в цената на заемите, уточняват от Алианц банк България.

Есенният панаир в Пловдив се обръща към стартиращи компании

В. Сapital daily

Международният технически панаир в Пловдив преформатира своя профил в посока роботи, върхови технологии, дигитализация, комуникации и 3D виртуална реалност. Това каза при откриване на изложението Иван Соколов, председател на съвета на директорите на "Международен панаир Пловдив". За целта палата №10 е предоставена на фирми от изложението "Робохайтех", включително и за стартиращи компании.

Според проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН през 2010 г. в страната ни е имало само две стартиращи компании, които са се занимавали с дрони, сега годишно се създават по около 20 нови компании, а към 2020 г. стартиращите компании ще бъдат по 30-35 годишно. Най-голям е относителният дял на новите фирми, които се занимават с фото- и видеозаснемане, където стартовият капитал не надхвърля 3000 до 5000 лева.

Изцяло нов закон закрива интернатите за деца и смекчава наказанията им

В. Сега

Закриване на интернатите за деца, замяна на затвора за непълнолетни с нов вид възпитателни мерки, приоритетно разглеждане на делата с участие на деца и специализация на полицаи, прокурори и съдии, ангажирани в работата с деца. Това са част от мерките, които се предвиждат в изцяло новия Закон за отклоняване от наказателно преследване и налагане на възпитателни мерки на деца в конфликт със закона. Пакетът от законодателни промени, който включва още промени в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс, бе представен вчера от правосъдния министър Екатерина Захариева. Това стана в присъствието на националния омбудсман Мая Манолова и представителя на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде.

Заседанията на фонда за лечение ще се записват

В. Сега

Записи на заседанията на обществения съвет и информационна система в най-скоро време обеща директорът на фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ. Той обяви, че поредицата оставки в съвета са "явно организирана кампания с ограничен репертоар". 4-ма от 17-те членове на обществения съвет напуснаха фонда с един и същ мотив - ръководството спъва работата, подменя в протоколите след заседанията решенията на ОС и не предоставя нужната информация, за да се гласуват решения за децата - няма оферти, становища от експерти и понякога дори диагнози.

Тютюджии настояват за старт на изкупната кампания до края на октомври

В. Стандарт

Тютюнопроизводители от Пиринския край настояват фирмите да започнат навременно изкупуване на всички произведени количества тютюн. „Това трябва да стартира най-късно до 15 октомври. Защото продукцията с течение на времето намалява своето качество. „Накрая ще ни я вземат за жълти стотинки. Ако забавят изкупуването, сме готови за протести и блокиране на пътища", твърдят стопани.

Управниците по места ще настояват изкупвачите да приберат цялата тютюнева реколта. „Лошото е, че така и не се прие новият Закон за тютюна, който щеше да защити тютюнопроизводителите. Затова ще направим всичко възможно ние да им гарантираме правата. Ще искаме от фирмите да започнат навреме изкупната кампания - в края на октомври. А не да чакат януари и февруари догодина. Защото земеделските стопани имат нужда от пари, за да посрещнат зимата", категоричен са кметове на населени места в Пиринския край.

Партиите броят по 2800 лв. за предизборен клип по БНТ

В. Монитор

Партиите и коалициите ще броят по близо 2800 лева за предизборен клип по националната телевизия. Кабинетът публикува постановление с тарифите, които БНТ и БНР ще вземат за излъчване на предизборните послания за президентските избори. Така за излъчване на 30-секунден клип в праймтайма през седмицата цената е 2225 лв., а през уикенда – 2800 лв. След 22 часа сумата спада до 1600 лв., а по време на сутрешния блок до около 800 лв. Най-евтино – 550 лева, излиза клип през седмицата между между 12 и 16 часа.

За всяка допълнителна услуга като интервю, репортаж или портрет партиите ще трябва платят допълнително. Участието в телевизионни дебати пък ще струва на формациите 200 лв., независимо от часовия пояс. А интервю със самия кандидат за президент или неговото вице ще струва 215 лв. За пускането на портрет сумата е 1115 лв., а за репортаж до една минута тя набъбва до 1380 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още