IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 юни

08:05 | 29.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Приходите и печалбите на компаниите растат

В. Сapital daily

Икономическото оживление през последната година видимо се отразява положително на компаниите в България през 2016 г. На фона на предходната година обаче, когато бяха отчетени рекордни годишни увеличения, през миналата се вижда забавяне на тази тенденция. Това не означава, че няма подобрение. Напротив - приходите на фирмите нарастват до 332.7 млрд. лв., или с 1.5%. При печалбите увеличението е по-видимо - с почти 6%. Това показват данни на Националната агенция за приходите (НАП) за миналата година след обработване на данъчните декларации на компаниите, предоставени след запитване на "Капитал".

Минерална вода с роза хит сред китайците

В. Монитор

Минерална вода с роза е един от най-търсените продукти сред китайците. Това каза доц. Мариана Тиен, китаист към БАН след откриването на форума „По Западния път на коприната“. Тя обясни, че България се представя с учениците им именно с българската роза от няколко поколения. Според специалистът, за да привлечем туристи от Китай е много важно да заложим на традиционните родни продукти. Освен розата, най-търсени са киселото мляко и виното. Важно е да има и обиколки турове, като към България се добавят Гърция или Румъния, или Турция.

Профилът на китайските туристи е коренно различен от европейците, обясни още Тиен. И поясни, че не се пекат, не се интересуват от СПА и уединение, а обичат много шумни места. Трябва да наблегнем на това, за да ги спечелим, категорична е тя. По думите й харесват 4-5 звездни хотели и най-често остават за около седмица.

Искат 50 документа за строеж на къща

В. Труд

Общо 50 проектни документа са необходими в България за разрешение за строеж на жилищна сграда. За същата процедура в Англия институциите изискват 3 документа, а в Германия – 9. Това стана ясно от доклад за административната тежест в строителството в Европа, който представи на бизнес форум Адриана Спасова, председател на Българското общество по строително право.

“Режимът за одобрение на проекти у нас е най-бюрократичният в цяла Европа”, посочи Спасова. Причините са дългите срокове за разрешение на строеж, множеството проектни документи, които изискват институциите, увеличението на административните разходи и такси по време на процеса, както и липсата на “мълчаливо съгласие”.

312 млн. лв. са постъпленията от хазартни игри през 2015 и 2016 г. от Българския спортен тотализатор

В. Труд

Общите постъпления от хазартни игри през 2015 и 2016 година от Българския спортен тотализатор възлизат на 312 млн. лв. Това става ясно от писмен отговор на министъра на младежта и спорта Красен Кралев на въпрос от народните представители от ПГ „БСП за България“ Весела Лечева и Иван Ченчев относно финансовите резултати от Българският спортен тотализатор.

Постъпленията от числовите игри за 2015 г. са били в размер на 136,6 млн. лв., а през 2016 г. спадат на 120,9 млн. лв. Постъпленията от лотарийни игри през 2015 г. са 27 млн. лв., а през миналата година се повишават до 27,6 млн. лв. Общите разходи за 2015 г. без данъците възлизат на 118,4 млн. лв., а през 2016 г. те спадат на 112,1 млн. лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zap
преди 6 години
то видяхме в Лондонския Гренфил Тауър докъде го докараха с тия 3 документа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още