IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 октомври

07:53 | 03.10.16 г.
Преглед на печата за 3 октомври

Властта залъгва данъкоплатците с абсурдно данъчно облекчение
в. Сега

Пакетът с данъчни промени за 2017 година не спести на данъкоплатците поредната залъгалка с неработещо данъчно облекчение. Новото намерение на държавата да стимулира разплащанията по банков път чрез приспадане на част от дължимия от гражданите подоходен данък е абсурдно по замисъл, неподлежащо на контрол и рисково за бюджета. В облагането на гражданите се предлага и друга скандална мярка, която надали ще донесе и лев в бюджета, но пък ще натовари данъкоплатците с поредното административно задължение под угроза от санкции - подаването на данъчна декларация за починали лица.

Това коментираха данъчни експерти по повод предложените от МФ за обществено обсъждане промени в данъчните закони за идната година. Както "Сега" писа, финансовото министерство тази година се ограничи с малко на брой нововъведения, но това не е помогнало достатъчно за качеството на част от текстовете.

Парите за агитация на вота ще се харчат само в национални медии
в. Сега

Партиите без държавна субсидия и инициативните комитети ще ползват медийните пакети на стойност 40 000 лв. само в радиа и телевизии с национален обхват и в печатни медии с национален тираж. Това е решила ЦИК за предстоящата кампания за президентския вот и референдума, съобщи пред "Сега" говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той поясни, че мотивът за решението е националният характер на вота. ЦИК стъпвала и на социологическо проучване, според което по-голямата част от българите (63%) се информират от медии, които могат да се гледат, слушат и четат в цялата страна. Андреев допълни, че решението на комисията вече е изпратено за съгласуване във финансовото министерство и че след отговор от негова страна то ще бъде качено на сайта на ЦИК. В събота в интервю за Дарик радио шефката на комисията Ивилина Алексиева информира, че медийни пакети ще се предоставят само на електронни медии с национален обхват, но вчера говорителят на ЦИК поясни, че кръгът от медии е по-широк.

Общината иска по-строги правила за големите строежи в София
в. Сега

Столичната община иска да затегне режима на строителство в опит да ограничи презастрояването в София и да сведе до минимум случаите на вдигнати сгради без улица, паркинг или детска площадка. Това става ясно от проект на промени в Закона за устройството на Столичната община, който беше представен от главния архитект на София Здравко Здравков в регионалното министерство.

Според текстовете на сега действащите норми устройствените показатели за височина, плътност и интензивност на застрояване са максималните в общия строителен закон - за устройство на територията. Екипът на главния архитект обаче иска общинският съвет да има право да преценява дали тези максимално допустими устройствени показатели да се разрешават, или не за отделни имоти, квартали или територии. Така в зоните, които по преценка на местната власт не търпят прекалено високи сгради или големи по площ проекти, може и да не се разрешат максимално допустимите параметри.

Ремонтират летище Бургас с 12 млн. лв.
в. Монитор

Мащабен ремонт за 12 млн. лв. ще променя летище Бургас, съобщиха от аеропорта. Операторът на летището „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” стартира мащабни инфраструктурни проекти за реконструкция и рехабилитация на пътеки за рулиране. Строителството ще започне в края на октомври и се очаква да продължи до 30 декември тази година. Плановете предвиждат пълна рехабилитация на 3500 кв.м участък от пътека за рулиране H, пълно обновяване на пътека за рулиране А, както и ремонт на зоната до предварителен старт на пистата. Ще завърши и подмяната на системата за управление и контрол на светотехниката на летище Бургас и оборудването на светлинните подходи.

IT и аутсорсинг компании влизат в “Офис парк Пловдив”
в. Труд

Превръщането на Пловдив в предпочитано място за инвестиции от страна на IT и аутсорсинг индустрията привлича в града все повече нови фирми. Водещите компании в сектора разчитат на университетския профил на града, който генерира достатъчно квалифицирани кадри. Тенденцията се доказва и от факта, че в града вече са отворили офиси много утвърдени на международната сцена компании като Telus International, Aii Data Pro, Scale Focus, Unify, 60К, Questers Group, Sibiz, Programista, Sofica Group, SBTech, Reward Gateway, Speedflow и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още