IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 октомври

07:47 | 05.10.16 г.
Преглед на печата за 5 октомври

Малко кандидати искат да строят метрото от "Красно село" до "Горна баня"

В. Сapital daily

Една от най-големите строителни поръчки - за част от третия лъч на столичното метро, предизвика слаб интерес - основно от местни компании, които вече са работили по изграждането на подземната железница. Двете обособени позиции за общо 178 млн. лв. без ДДС събраха осем оферти - първата пет, а втората три, стана ясно при отварянето им в сградата на общинското предприятие "Метрополитен". Единственият самостоятелен чуждестранен участник е испанско обединение между "Конструктора Сан Хосе" и "Обрас Субтерранеас", познато тук с участието си в търга за тунел "Железница", част от магистрала "Струма". "Конструктора Сан Хосе" е част от Grupo Sanjose, с голям опит в мащабни инфраструктурни проекти по целия свят. Испанците кандидатстват за втората обособена позиция.

ЦИК направи странен избор на фирми за реклама на вота

В. Сега

Обществени поръчки за разяснителната кампания на вота на стойност 180 000 лв. бяха спечелени от фирма на шоумени и дружество, свързано с журналиста Юлий Москов. Печелившите дружества са "Премиерстудио Плюс" ООД и "Ес Ти Би Комюникейшънс" ЕООД. 69 500 лв. отиват при "Премиерстудио Плюс", което трябва да създаде разпознаваемо лого, слогън, визии и клипове на кампаниите. Фирмата е собственост на Силвестър Силвестров и Владислав Петров, известни като братя Мангасарян, и на съдружника им Николай Мутафчиев. Мангасарян са предпочетени пред тв водещите Иван и Андрей, участвали с "Междинна станция". Любопитно е, че при изтичането на срока за подаване на оферти липсват желаещи, след което ЦИК минава към преговори с конкретни фирми. Стойността на офертата не е променяна. 

КАТ иска да смени актовете с фишове, за да наказва по-бързо

В. Сега

Броят на нарушенията, за които може да се издават фишове вместо актове, ще бъде разширен. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), които парламентът ще обсъжда в тази сесия. По този начин в КАТ се надяват да се прескочат тежките процедури по издирване на нарушителите и връчване на наказателните постановления, което ще гарантира по-бързи санкции и по-голяма събираемост на глобите. Новият режим ще важи за всички нарушения, за които ЗДвП не предвижда отнемане на шофьорската книжка. На практика това значи за почти всички от тях.

Социалният министър поде инициативата срещу сливането на празници

В. Сега

Министерството на труда обмисля да приеме искането на бизнеса да не се сливат празниците. "Обмисляме да няма дълги почивни дни, които да натоварват бизнеса", коментира социалният министър Зорница Русинова. В момента се проучвал европейският опит, въпреки че в министерството не е постъпвало конкретно предложение. Русинова е възложила на експертите си да мислят за нови варианти, които да устройват и бизнеса, и служителите. Четирите големи национално представителни организации са изпратили писма до председателите на парламентарните комисии по икономическа политика и по правните въпроси с искане да се промени Кодексът на труда, за да отпадне възможността Министерският съвет да размества почивните дни през годината.

Хващаме блогъри да рекламират туризма ни

В. Монитор

Блогъри ще бъдат привличани да рекламират България като туристическа дестинация. Това стана ясно по време на представянето на поредния форум Go2Balkans, което ще се проведе в София на 17 и 18 октомври.

Свидна Динева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), съобщи за „Монитор”, че повечето блогъри, които са потвърдили участието си в проявата са от Европа. По думите й това се прави за първи път на форумаи със сигурност ще има положителен ефект за туризма ни, защото те ще са живата ни и непрекъсната реклама навън с публикациите си в Интернет. „Вече са потвърдили участието си блогъри от България и Великобритания, а в края на седмицата ще стане ясно колко общо ще са от чужбина. Поканата към тях е отправена и чрез международната им асоциация”, поясни тя.

КЗК проверява застрахователи за брокерските отстъпки

В. Монитор

Комисията за защита на конкуренцията е започнала производство за установяване на нарушения срещу три животозастрахователни и шест застрахователни компании, обявиха от държавния регулатор. Той е установил търговски условия между дружествата и застрахователните брокери, които ограничават възможността посредниците да правят отбив в цената на застрахователните продукти към крайните клиенти за сметка на собственото си възнаграждение.

Според становището на комисията по този начин се реализира фактическа забрана за независима ценова политика. "Тези ограничения биха могли да предотвратят, ограничат или нарушат конкурентната среда", се казва в съобщението. Проверката се прави на основание на самосезиране, твърдят от регулатора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още