IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 октомври

07:45 | 06.10.16 г.
Преглед на печата за 6 октомври

Енергийни инвеститори купиха хотел "Катарино"
в. Капитал Daily

Пореден хотелски актив сменя собственика си - този път сделката е за СПА комплекса "Катарино" до Банско. Най-интересен в случая е купувачът - това е благоевградската "Хидроенергийна компания". Тя има трима собственици и през последните години е изградила огромни соларни паркове в Германия, Чили, Япония и др. С новата инвестиция тримата акционери Иван Чапов, синът му Кирил Чапов и Владимир Табутов са решили да навлязат в нова ниша. Освен четиризвездния хотел те ще започнат преговори и за покупка на вилите в съседство, които от пет години са под контрола на Цветелина Бориславова. Но основен бизнес за компанията остава изграждането на централи за възобновяема енергия, обясни пред "Капитал" Табутов.

"Дънди" продаде злато за 50 млн. долара от бъдещия добив край Крумовград
в. Капитал Daily

Канадската Dundee Precious Metals (DPM), която разработва медно-златния рудник в Челопеч и подготвя проект на зелено край Крумовград, е договорила предварителната продажба на част от златото, което ще бъде добито в новата мина. Компанията ще получи авансово 50 млн. долара срещу приблизително 9% от очаквания добив през 2019 и 2020 г., съобщиха от DPM. Строителството на съоръженията трябва да започне този месец, като мината е планирана да заработи през четвъртото тримесечие на 2018 г. Крайният продукт, който ще се произвежда в Крумовград, е концентрат.

Скандалът с откраднатите ЕГН-та заради вота се разраства
в. Сега

Скандалът с използваните незаконно ЕГН-та на нищо неподозиращи граждани в подписки на партии и инициативни комитети се разраства, но ЦИК побърза да се застрахова, че от нея не зависи нищо, за да прекрати порочната практика. В същото време броят на хората, които сигнализират, че личните им данни са използвани без тяхно съгласие, расте. По закон всяка подписка трябва да съдържа поне 2500 ЕГН-та, за да се признае за редовна и да даде възможност за регистрация в ЦИК за изборите и референдума на 6 ноември.

БДЖ вдига заплатите на машинисти и кондуктори
в. Сега

Фалиралите на практика БДЖ вдигат заплатите на машинисти и кондуктори. Те ще получат с 30 до 100 лв. отгоре още в края на този месец, съобщиха за в. "Сега" от холдинга. И служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", популярна като ДАИ, ще бъдат с увеличени възнаграждения. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия вчера.

Дружествата на железниците имат своите разчети, обясни министър Московски. На сайта на БДЖ вече е пуснато и официално съобщение, според което "повишението на заплатите е резултат от извършените реформи през последните шест години и постигнатото подобрение във финансовите резултати на двете дружества". Става дума за "БДЖ - Пътнически превози", което получава субсидии от бюджета, и "БДЖ - Товарни превози", за което се очаква процедура по приватизация.

Всеки квартал на София с един цвят на сградите
в. Стандарт

Всеки квартал на София ще бъде с един цвят на сградите и еднотипни табели на улиците. Това предвиждат промени на Закона за устройството и застрояването на Столична община, публикувани за обществено обсъждане на правителствения сайт www.strategy.bg.

Предвижда се Столичният общински съвет да приеме наредба за градската среда. В нея ще бъдат заложени изискванията за цвета на сградите в един квартал и тентите по балконите, табелите пред магазините и на улиците и дори изискването за поглед към важни обекти. Например на централната ул. "Витоша", заради различни преместваеми съоръжения вече не може да се види едноименната планина, какъвто е бил първоначалният замисъл на улицата. Целта ни е да се ограничи всеки да си прави каквото си иска по фасадата на сградата и в пространството пред нея, коментираха от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) в Столична община.

Месим по-евтина питка за Коледа
в. Монитор

Добрата реколта от пшеница у нас и по-света сваля цените й, което в следващите месеци ще поевтини брашното. Това става ясно от данните за пазара на зърно, представени вчера на Софийската стокова борса (ССБ). В момента суровината за хляба се котира по около 80 ст./кг е с 8% по-малко от миналата година.

Според прогнозата на Световния съвет по зърното (ССЗ) добивите в света през тази реколтна година ще бъдат 747 млн. т, което е с 10,7 млн. т повече от миналата и 4-5 млн. т над очакванията през август. Преходните запаси се очакват да нараснат с около 13 млн. т до 231 млн. т. Единствено в ЕС урожаят ще е по-слаб и е ще бъде към 144 млн. т. Изключение правят Румъния и България. У нас се очаква добивите от жито да достигнат 5,3 млн. т, а в северната ни съседка - 8 млн. т.

“София тех парк" с един изпълнителен директор
в. 24 часа

“София тех парк" остава с един изпълнителен директор в лицето на Елица Караджова. Другият - Йолиан Иванов е отстранен, става ясно от справка в Търговския регистър.  Мотивите са, че на този етап от развитието на дружеството няма нужда от втори изпълнителен директор.  Мястото на Иванов в съвета на директорите ще заеме Иван Симеонов, който досега бе част от мениджмънта на "Държавна консолидационна компания", която също е акционер в техпарка Йолиан Иванов бе назначен на поста през пролетта, след като оставките си подадоха тогавашният изпълнителен директор Елица Панайотова и Евгени Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още