IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 октомври

07:44 | 09.10.15 г.
Преглед на печата за 9 октомври

Турската "Аркомат" отваря нов завод в Карлово

в. Сapital daily

След Казанлък - в Карлово. Това е посоката на развитие на турската компания "Аркомат", която след месец ще отвори втория си завод в България. Първият заработи преди 16 години и прави автомобилни кабелни системи за Volkswagen. Турската компания е един от петте производителя на кабели за коли в България, които изградиха предприятия на зелено. Другите големи са японската "Язаки", която има заводи в Сливен и Ямбол и търси място за трети, германско-японската "СЕ Борднетце - България" с предприятия в Карнобат и Мездра, турската "Нурсан отомотив" в бургаското с. Люляково и германската "Нексанс", която влезе последна през миналата година с откриването на производство в Плевен. Тези фирми са и най-големите работодатели в сектора за автомобилни компоненти.

Добивите от пшеница са с 4,9% по-слаби

в. Стандарт

Жътвата на есенниците у нас приключи като са добити 4,678 млн. тона пшеница, 704,9 хил. тона ечемик и 410,7 хил. тона маслодайна рапица, съобщиха от Министерството на земеделието. Спрямо добивите през 2014 г. продукцията от пшеница е с 4,9% по-малко, а тази от ечемик и маслодайна рапица - съответно с 12,3% и 16%. Спад в производството се отчита и при ръжта - с 57,1%, и тритикалето - с 19%. При пшеницата и ечемика от реколта 2015 г. се отчита малко по-висок среден добив спрямо 2014 г. - 447 кг/дка пшеница и 410 кг/дка ечемик, докато при маслодайната рапица, ръжта и тритикалето е по-нисък.

385 българи вече са избрали да се осигуряват само в НОИ

в. Сега

385 българи, родени след 1959 г., вече са поискали да се прехвърлят от универсален пенсионен фонд в НОИ и да се осигуряват само за държавна пенсия. Това съобщиха от Националната агенция по приходите пред "Сега". Реално възможността работещите да се осигуряват единствено в НОИ е от началото на септември. Това става със заявление до данъчните. Сега изборът е възможен само за работещите в масовата трета категория, родени след 1959 г., които досега задължително се осигуряваха в капиталовия стълб. За работещите тежък труд - от първа и втора категория - възможността да се осигуряват само в НОИ ще влезе в сила от 1 януари.

Все още не е ясна сумата, която тези близо 400 осигурени са събрали за втора пенсия. По данни на Комисията за финансов надзор към края на юни средно по индивидуалните партиди в универсалните фондове са натрупани по малко над 2072 лв. В деветте фонда обаче средните сумите се различават значително - от средно 2248 лв. до 1047 лв.

Счетоводните фирми се обявиха против промените в закона за ДДС

в. Сега

И преработеното от Министерството на финансите (МФ) предложение за деклариране пред НАП за целите на ДДС на закупени фирмени коли и имоти със смесено ползване предизвиква критики. Във вида, в който се обсъжда, новият режим няма да работи и ще натовари административно всички регистрирани по ДДС фирми, казаха от асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

Както "Сега" писа, МФ настоява фирмите да декларират дали ползват за лични нужди закупени имоти и фирмени коли над 5000 лв. При наличие на смесено ползване фирмите ще връщат в бюджета част от възстановеното ДДС. Министерството предлага режимът да се прилага и за имоти и коли, купени преди влизането на закона в сила. Фирмите трябва да декларират тези активи най-късно до 29 февруари 2016 г., като при неподадена в срок декларация ще се приема, че те се ползват само за лични нужди и ДДС ще е дължимо изцяло.

Стоянки за електромобили ще отпушат трафика

в. Новинар

Стоянки с коли на ток ще облекчат трафика в големите градове и ще намалят замърсяването на въздуха. Идеята вече работи в някои европейски мегаполиси и се нарича схема за споделяне на електромобили. Ако се въведе в София например, много хора биха се възползвали от нея и биха спестили пари за транспорт. Това обясни за „Новинар” шефът на Българската асоциация „Електрически превозни средства” (БАЕПС) Ангел Николов.
Системата работи чрез определянето на стоянки с електромобили. Хората се информират за това къде има свободни ековозила чрез специално приложение през смартфона. След това резервират кола на ток онлайн и плащат. Със специален код отключват возилото на място и с него стигат сами докъдето им е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още