IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи юридическото сливане на Банка Пиреос и Пиреос Евробанк

Договорът за продажбата на Евробанк беше подписан на 25 януари 2005 г.

11:23 | 05.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Приключи юридическото сливане на Банка Пиреос и Пиреос Евробанк

С решение от 24 март 2006 г. Софийски градски съд (СГС) приключи юридическото сливане на Банка Пиреос АД – клон София и Пиреос Евробанк АД, съобщиха днес от финансовите институции. По силата на чл. 15 от Търговския закон всички права, задължения и фактически отношения на търговско дружество „Банка Пиреос АД – клон София” бяха прехвърлени на „Пиреос Евробанк” АД.

Съвсем скоро ще приключат въвеждането на единна информационна система и пълното унифициране на продуктите. Вече са уеднаквени продуктите в областта на корпоративното банкиране, ипотечното кредитиране и картите, депозитните продукти, потребителските кредити, както и продуктите за малък и среден бизнес.

От банката съобщиха още, че с цел подобряване на обслужването стартира процедура по актуализация на базата данни, в рамките на която служителите провеждат индивидуални телефонни разговори с всички клиенти на финансовата институция.

Договорът за продажбата на Евробанк беше подписан на 25 януари 2005 г., а сделката за прехвърляне на 99,66% от капитала на Евробанк между Петрол Холдинг и Банка Пиреос, беше финализирана на 19 май 2005 г. В периода след подписването на договора бяха получени всички необходими разрешения от Българската народна банка, Централната банка на Гърция и Комисията за защита на конкуренцията, след което беше задействана и процедурата по юридическото сливане на двете институции.

Покупката на Евробанк е част от стратегията на финансова група Пиреос за разширяване в Югоизточна Европа. В резултат на сделката пазарният дял на банката в България достигна 5,5% по отношение на активите, а клоновата й мрежа вече наброява 72 клона във всички по-големи градове на страната.

В момента Пиреос Евробанк АД притежава активи на стойност 1,4 млрд. лв., което й отрежда 8-мо място на българския банков пазар. Банката е отпуснала търговски кредити за 830 млн. лева, жилищни за 44 млн. лева и потребителски за 57 млн. лв. Депозитите във финансовата институция са 646 млн. лева, а нетната печалба към края на 2005 година е 16,3 млн. лева.

Пиреос Евробанк АД е специализирана в корпоративното банкиране и ще продължи да се развива в този сегмент, но в следващите 3 години финансовата институция планира да разшири както потребителското банкиране, така и финасирането на малки средни предприятия, така че всеки един от тези три сегмента да има 30%-33% дял в портфолиото на банката.

Финансовата институция има дългосрочни планове за развитие в България и до 2008 г. предвижда да разшири клоновата си мрежа до поне 100 клона, да достигне пазарен дял от 10% и и да се нареди сред петте най-силни банки в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още