IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София дава с 1,4 млн. лв. повече за поддръжка на парковете догодина

Няма да има отстъпка при пълното плащане на такса смет в София в началото на годината

15:37 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
София дава с 1,4 млн. лв. повече за поддръжка на парковете догодина

През следващата година Столична община ще отдели 19 млн. лв. за зимно почистване на София, а за ремонт и поддръжка на парковете ще се отпуснат с 1,4 млн. лв. повече. Това решиха столичните общинари на извънредно заседание за приемане на план-сметката за чистотата за догодина.

В същото време столичани няма да имат 5% отстъпка при заплащането на такса смет, ако заплатят целия налог през първото тримесечие на годината. Предложението за отстъпката бе направено от общинския съветник Владимир Кисьов, но не бе прието по време на заседанието, предаде БНР. Предложението за освобождаване на читалищата от такса смет също не беше прието.

Надяваме се в рамките на този бюджет да успеем да изпълним очакванията на гражданите по отношение на чистотата, каза и заместник-кметът Мария Бояджийска, цитирана от БТА. Според нея София е близо до процента 35 на сто рециклирани отпадъци. Не би трябвало да се затрудним да го постигнем през следващата година, за нас това е много амбициозна цел, обясни още тя.

От догодина инспекторите от столичния инспекторат ще получават с 15% по-високи заплати, решиха още общинарите.

Моето мнение е, че Столичният инспекторат има място в план-сметката и то много важно - като контролен орган, коментира и кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й една от най-важните задачи при дейностите по почистване е контролът и благодарение на него бюджетът и план-сметката са едни и същи вече няколко години и за поредна година не се повишава "такса смет".

Фандъкова добави, че делът на рециклираните отпадъци догодина ще нарасне до 35 процента през 2015 г. Това е европейски стандарт, а София ще има една от най-модерните инсталации на Европа, добави кметът. Балираните отпадъци са намалени от 500 хиляди тона преди пет години на 15 хиляди тона днес и за тях вече никой не говори, подчерта тя. Отпадъците за депониране са намалени на 170 хиляди тона на годината на фона на 400-те хиляди преди години. Припомняме, че през следващата година се очаква да заработи заводът за боклук на столицата.

Повече справедливост при плащането на таксата за отпадъци ще има от 2016 г., обеща заместник-кметът Дончо Барбалов. През следващата година общините, заедно с държавата, ще изберат нова методика за измерване на изхвърления боклук, припомни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още