IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стопанските ръководители предвиждат 4.3% спад на инвестициите за 2004 г.

14:20 | 21.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Стопанските ръководители предвиждат 4.3% спад на инвестициите за 2004 г.
Стопанските ръководители предвиждат номинално намаление на инвестициите през 2004 г. спрямо предходната 2003 г. с 4.3%. Това показват данните на инвестиционната бизнес анкета на НСИ, проведена сред промишлените предприятия през втората половина на ноември и отразяваща очаквания обем на инвестиции на тези предприятия за 2004 година.

Около 37% от очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2004 г. идват от предприятията от обществения сектор, като се очаква увеличение спрямо предходната 2003 г. с 31%. Предприятията от частния сектор очакват с близо 17% по-малко инвестиции през 2004 г. в сравнение с направените година по-рано, което се дължи главно на преработващата промишленост.

Според главните типове инвестиции, тези за замяна на износено оборудване държат най-голям дял – 37.6% от общия стойностен обем на очакваните инвестиции в промишлеността през 2004 година. На второто място са инвестициите за увеличаване на производствения капацитет са съответно с 26% дял. Инвестиции за механизация или автоматизация и за въвеждане на нови технологии имат 22.7% дял. Останалите 13.7% от инвестициите през 2004 г. са насочени за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други.

В инвестиционната анкета на НСИ промишлените предприятия посочват и прогнозни инвестиции за следващата 2005 година. Спрямо 2004 г. прогнозираният ръст на инвестициите в промишлеността през 2005 г. е 2.4%.

Според продуктовата ориентация на производството най-голям дял в очакваните инвестиции през 2005 г. формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (51%), следвани от отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (27%). На трето място по обем на инвестициите са отраслите произвеждащи хранителни продукти и напитки (10% дял).

Приоритет в инвестиционните програми през следващата 2005 г. са инвестициите за заместване на износено оборудване и за увеличаване на производствения капацитет.

Предприятията от обществения сектор формират 41% от общия обем на предвижданите инвестиции в промишлеността. Спрямо 2004 г. очакваното увеличение на стойностния обем е 14% и се дължи изцяло на преработващата промишленост.

Част от предприятията от частния сектор продължават да се въздържат от прогнози за следващата година, така че очакваният растеж за този сектор, по данни от анкетата, е отрицателен – минус 4%.

Оценките на факторите, влияещи върху решенията за инвестиции през 2005 г., са благоприятни. Преобладават мненията, че факторите имат стимулиращ ефект върху инвестиционната активност, а не ограничаващ. Така например търсенето на продукцията има най-стимулиращо влияние, “финансовите ресурси и очакваните печалби” са на второ място по положително въздействие, а на трето – “техническите фактори”. “Другите фактори”, са почти без влияние върху решенията за инвестиции.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още