IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидиите за частни училища няма да са за сметка на държавните

Предвидените средства ще може да бъдат харчени само за обучение – за заплати на учителите и покриване на учебния план

12:15 | 07.09.15 г. 1
Субсидиите за частни училища няма да са за сметка на държавните

Субсидиите за частните училища няма да бъдат за сметка на държавните, защото промените в системата предвиждат средствата, предвидени за образование в бюджета, „да следват” децата.

Това коментира в ефира на bTV председателят на комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова.

В края на миналата седмица парламентът прие на второ четене Закона за предучилищното и училищното образование. Текстовете в него целят да се създадат равни положения за всички в образователната система, коментираха вносителите от ГЕРБ. Предвидените субсидии за частни образователни институции ще влязат в сила от 2018 година, тоест в бюджета за образование през тази година ще бъде заложена възможността парите да следват детето.

Пред bTV днес Дамянова поясни, че предвидените средства ще може да бъдат харчени само за обучение – за заплати на учителите и покриване на учебния план. Ако част от средствата не бъдат изразходвани от съответните образователни заведения, те ще бъдат принудени да ги връщат и за това ще бъде упражняван засилен финансов контрол.

Председателят на образователната комисия подчерта още, че за да получат средствата, частните училища и детски градини ще трябва да покриват критериите, на които отговарят и държавните институции.

Икономистът Владимир Каролев коментира пред bTV, че промените ще направят системата по-справедлива. Той подчерта, че образованието в частни институции ще стане много по-достъпно и повече деца ще могат да се възползват от предимствата му.

Въпреки това Каролев смята, че предвидената квота от 20% ученици, които трябва да бъдат приети в частните училища без такса, не е справедлива. Според закона това ще бъдат деца в неравностойно положение или със специални нужди. По думите му тази част от закона ще е неефективна и няма да работи. Тя би предизвикала много от частните училища да не се възползват от предвидените субсидии.

Журналистът Вилиана Христова пък изрази неодобрението си към промените в закона. Подобни системи, в които „средствата следват ученика”, са отхвърлени в повечето страни в Европа и в САЩ. По думите ѝ законът ще доведе до обезлюдяване на образователната система.

Законът предвижда още частните училища да избират дали да използват субсидиите, или не. От Асоциацията на частните училища вече заявиха, че не искат държавни субсидии и обмислят да обжалват приетите текстове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Аналогично на принципа в образованието "субсидиите следват децата", може да има и принцип "субсидиите следват читателите/зрителите/слушателите", според който и частните медии да предявят претенции за държавно подпомагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още