IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите на протест срещу наредбата на МФ след 20 юли

Според Ангел Вукодинов монтирането на фискални устройства на съдовете за гориво ще е бреме за зърнопроизводителите

12:51 | 11.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Няма контрабанда на гориво сред зърнопроизводителите, каза в интервю за Радио „Фокус” Ангел Вукодинов, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите (НАЗ). Той допълни, че никой по време на разговорите с Комисията по земеделието, с отделни народни представители и парламентарни групи не е заявил, че проблемът е в контрабандата.

Вукодинов обясни, че от НАЗ апелират за сериозни санкции по отношение на всякакви опити за контрабанда. „Проблемът не е при нас. Контрабандата става или чрез танкерите по моретата, или чрез специални цистерни, или с помощта на рафинерии. Ефект от тази мярка няма да има и това е първият проблем", допълни той.

Според заместник-председателят на асоциацията вторият проблем е, че поставянето на устройства ще струва около 15 000 лева, особено ако се налага преоборудването с нови съдове и цистерни, които да са по съответните изисквания. Изисква се и поддържане на постоянна интернет връзка, като за целта ще са нужни обучен човек, помещение, компютър, което означава, че реално обектът ще се превърне в действаща бензиностанция.

"В края на краищата ние сме земеделски производители, изпълняваме закона, но сме крайни потребители и получаваме горивото си с платени такси и мита. Ако някой във веригата преди нас не е платил нека да гонят него. Това е работа на държавните органи”, коментира Ангел Вукодинов. По думите му, цената на фискалните устройства е различна и финансовата тежест е бреме за зърнопроизводителите.

Той обяви още, че зърнопроизводителите от цялата страна ще излязат на протест след 20 юли срещу Наредба 18 от 2006 година за регистриране и отчитане на продажби на гориво на търговските обекти. Този документ регламентира монтирането на новомери и фискални устройства на съдовете за гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още