IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Украйна не би трябвало да фалира

Украйна е в лошо, но временно състояние и не може да бъде сравнявана с икономики като Гърция или Испания

15:08 | 11.04.15 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Напоследък много се говори за възможен фалит на Украйна. Икономически това се дължи единствено на краткосрочното и бързо влошаване на икономиката (което е свързано с войната...), но като цяло Украйна не е толкова краен случай и не може да се сравнява с Гърция или други страни от PIIGS, пише в свой анализ One Europe.

Някои от тези изявления идван от Международния валутен фонд (МВФ) и други донори на страната, но това е просто за да накарат правителството и парламента да разберат, че реалните реформи трябва да бъдат направени бързо и „обичайното протакане“ не е опция.

През март парламентът на Украйна гласува нещо, което може да бъде наречено пакет за икономии – рязко намаление на енергийните субсидии и значителна реформа на пенсионната система. Миналата година правителството премахна фиксирания обменен курс на гривната (по съвет на МВФ) и това доведе до очаквано сериозно обезценяване от около 11 гривни за евро до 35 за евро (8 гривни за долар до 32 за долар).

Това предизвика паническо купуване, повишена спекула за банкови фалити и като цяло помогна за нестабилността. От друга страна ходът помогна за драстичното намаляване на вноса и направи износа много по-атрактивен, което вече възстанови позитивния търговски баланс.

Освен всичко това има и политическата и военна ситуация, която практически е прекратила всички чуждестранни инвестиции и доведе до бягство на капитали, за успелите да изведат средствата си извън страната.

Ако погледнем икономическата основа, украинският държавен дълг е относително нисък (41% от БВП през 2013 г.). Графиката показва данните от 2014 г. от списание The Economist, според които дългът на Украйна е 45% от БВП (много източници твърдят, че е някъде между 80% и 100% от БВП), докато този на Испания е 81%, а на Гърция – 151%. Имайки предвид, че може би половината икономика на Украйна е в сивия сектор, тези данни може да бъдат редуцирани надолу.

По-интересно е отношението на дълга на глава от населението, което е едва 1 500 долара в Украйна спрямо 23 000 долара в Испания и 30 000 долара в Гърция. Големината на кръговете показва големината на дълга на глава от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 7 rate down comment 1
динамо
преди 9 години
Неоспорим факт. Тази рана ,която сами украинците си отвориха ще кърви десетилетия. Нито една демокрация не се е състояла с преследване,пребиване ,хвърляне в кофите за *** и т.н.идиотщини на опонентите си. Стара Европа се прави на сляпа, но добре вижда всичко това и няма как да го приеме.А Русия с Путин или с който и да е там,няма да допусне НАТО в Украина по много причини. Разумният изход е само един : американците и руснаците да се разберат и това ще е пак за сметка на Украина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 31 rate down comment 3
Pitashtia
преди 9 години
Украйна може формално да не е фалирала, но може ли да се справи реално с проблемите си е въпросът и отговорът е "НЕ" Тя отдавна е фалирала ментално и морално като общество. В противен случай нямаше да се стигне до серията революции-контрареволюции завършила с гражданска война. Украйна най-вероятно никога няма да се обедини отново в същите граници. Крим е загубен, а вероятно отцепените области ги чака същото. Мирът е много далече през оная работа на Путин и оттатък. И ако днес Киев събаря истуканите на Ленин и изобщо символите на съветското минало , ако пренаписва историята и слага равенство между фашизъм и комунизъм, ако променя имена на улици , площади и т.н., то няма как да промени мозъците , манталитета на голяма част от украинците особено на рускоезичните в източната част. Конфликтът ще тлее десетилетия захранван както от пропагандата така и от нищетата , от разделението на обществото на бедни и богати, на олигархична върхушка и простосмъртни. И потъването ще продължи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 34
supertrader
преди 9 години
Украйна е с много пострадала икономика, защото тя е систематично източвана от Газпром с десетилетия. Няма как да не е зле, много е зле.Много по зле е от Гърция, в която са налати стотици милиарди евро и с тези пари все пак е направено нещо и в държавата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 35 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
Христос возкресе.Начи...не знам на кой българин, наброил поне 30 лазарника може да му се върти в главата, че в Украйна има някакъв шанс да не се съсипе. Те изживяват нашата 89та, само, че в комбинация със война(за мен гражданска, за мнозина тук-между нея и Русия, но и в двата случая-достатъчно утежняващ факт). Отделянето от една сфера на влияние и минаването към друга е очевидно болезнен процес. Ние си го изпитахме на собствените плещи. Почти сигурно е, че ще фалира-икономически силната част е размирна и обвързана с Русия. Сега ще трябва да мине целият път по търсене на нови пазари и на нови пазарни ниши. Дори държавата да не изпадне във фалит(аз лично смятам, без да съм им гледал показателите, че те или ще се залеят с външен дълг или ще фалират), населението ще дообеднее и ще следва масова емиграция. А техните...външни консултанти...сетете се за господата Ран и Ът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 26 rate down comment 15
Stefan--L
преди 9 години
И у нас ще се случи същото ! Още малко ще търпим простотиите който идват от Софиските продажни политици и ще си отцепим Източна България цялото черноморие и ще създадем Нова България която няма да се клани и коленичи на еврогеиският съюз и ще бъде суверенна държава за разлика от сегашната несуверенна България която директно се управлява от Брюксел чрез послушковците Плевньо Бойко Кунева Симеонов Първанов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 32 rate down comment 6
Селдън
преди 9 години
Това са някакво пожелателни заклинания, в стила на "ууу-лошият-Путин-Русия" и "оооо-горкичкте-миличките-демократчета-украйна".Да вземем например тази част от нефелно списаната статийка: "За по-малко от година Путин успя да обедини цяло Украйна срещу по-тесните връзки с Русия и в полза на по-близка интеграция с Европа и построяването на истинска демокрация." Коя е тази "цяло Украйна", която Путин обединил? Как "цяло Украйна", при положение, че и сега, а и преди си е разделена - между про-западни, но по-бедни укро-фанатици, в западните части предимно и про-руски източни украинци, където е индустриално по-развитата и по-богата част от Украйна. Нормално е по-богатите да не искат да козируват и да се оставят да бъдат мачкани от по-бедните *** настроени укри. В пълното си право е да искат да са независими от тях. А проблемът с олигархията, тежък за Украйна и навсякъде по света, защо не е споменат? Няма как една страна да просперира, когато е така жестоко окупирана от олигархията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 15
khao
преди 9 години
Всичко се изкупи, смениха тотално темите, на всяка последна страница задължително порнография, ....?---------------------------то верно че много и постоянно лъжеш, ама поне за това повечето си спомнят как беше. Коя по точно медия се купи ? работничрско дело което се прекръсти на дума или в-к отечествен фронт ?Коритаров е от вашите агенти ... или и него го анатемостахте като Трайчо Костов навремето ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 20 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
Ъхъ..Да бе.Това не трябваше да ни се спестява, за да се ориентираме около автора: "The government is delivering on real reforms I am working in 3 of the 8 working groups in the Ministry of Agrarian Policy and Food and all the groups have quickly identified the problems and are proposing radical reforms and the Government has started to implement them."Richard Rozwadowski е част от онзи чуждоземски за украинците екип, назначен от.. Вече се сещате откъде, нали, който маменцето ще им разгони на тези ентусиасти, докато им разказва как светлото бъдеще е ей там някъде отпред и напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
""""Някой да каже, по нашите медии дали са отразили събитието."""Шегуваш ли се?!Кои точно медии са наши!?Някои помнят, какво стана с идването на демокрацията!Всичко се изкупи, смениха тотално темите, на всяка последна страница задължително порнография, ....?Коя преса е наша? !Днес при Кулезич оня *** ... не ми идва името му а Коритаров, та....Е такава излагация публична не е имало отдавна!Явно на ББ му е паднал доста рейтинга, за да се опитват да изкарат от праха тая мумия! Коритаров сигурно е бил на валериан дни преди това интервю! Жалка истоия!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Светлинни години, имаш предвид че щяхме да сме се изстреляли в Космоса със скоростта на светлината и даже и следа нямаше да има от нас?!А ти купуваш ли си долари, господин нерубладжия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още