IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката централна банка ще внесе молба ЕЦБ да повиши тавана на ELA*

Според BBC финансовият министър Янис Варуфакис свиква спешно заседание след края на референдума

19:41 | 05.07.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцката централна банка ще внесе молба ЕЦБ да повиши тавана на ELA*

Гръцката централна банка ще внесе молба днес Европейската централна банка да повиши тавана на спешното финансиране на гръцките банки /ELA/, заяви правителственият говорител на страната, цитиран от Ройтерс.

"Банката на Гърция ще внесе молба днес и смятаме, че има сериозни основания, за да има увеличение на ликвидността по ЕЛА... няма причина да не бъде увеличавана ликвидността", заяви Гавриил Сакеларидис пред телевизия Antena 1.

Какъвто и да е изходът от историческия референдум в Гърция, финансовият министър на страната Янис Варуфакис ще проведе кризисно заседание с представителите на гръцката централна банка, предава BBC, като се позовава на свои източници.

За срещата потвърди пред Ройтерс и представител на финансовото министерство, след като проучвания показаха преднина за лагера на противниците на предложенията на кредиторите на днешния референдум в Гърция.

Междувременно Варуфакис отрече чрез профила си в Twitter, че е заявил, че до 24 часа ще има споразумение с кредиторите. "До 24 часа БИХМЕ могли да имаме споразумение", е казал министърът.

 

Гръцките банки са затворени за една седмица, след като Атина наложи мерки за капиталов контрол. Един отрицателен вот на референдума вероятно ще окаже допълнителен натиск върху банките,които по думите на правителствени представители няма да отворят, докато не бъде постигнато споразумение с кредиторите.

 

Независимо от резултатите гръцките банки предупреждават, че са изправени пред срив, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) не одобри нови спешни помощи. Според резултатите ситуацията може да стане още по-драматична през следващите часове. 

„Ние трябва да направим оценка на перспективите за споразумение с Гърция и нейните кредитори", заяви в петък вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио във Вилнюс. Едно отхвърляне от избирателите на предишните предложения на кредиторите ще направи споразумението много по-трудно, смята той, цитиран от Bloomberg.

При отговор „не" перспективите за гръцките банки ще се влошат, заяви Констанцио. ЕЦБ подкрепя в момента гръцката банкова система със спешни заеми. Максималния обем централната банка е определила на малко под 90 млрд. евро. Въпреки това централната банка реши в неделя засега да не повишава обема на кредитирането, докато няма споразумение.

Припомняме, че Варуфакис неколкократно заяви, че ако на референдума повечето гърци одобрят мерките и програмата на кредиторите, той ще подаде оставка. "Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", каза преди дни той пред Bloomberg.

Според материал на авторитетния британски финансов ежедневник Financial Times в случай на нужда в гръцките банки ще бъде приложен спешен план, според който могат да бъдат задържани поне 30% за всички депозити над 8000 евро. Този сценарий е изключително вероятен за поне една банка, пише изданието. 

Лука Кацели, директор на NBG - най-голямата частна банкова група в страната, и председател на банковата асоциация, заяви пред гръцката  Skai TV, че „подобно нещо съществува само в царството на фантазиите“. „Подобни сценарии не се разработват в нито една банка. Дори и не като упражнения и на хартия“, заяви още тя. 

След срещата си при президента Прокопис Павлопулос в петък Катцели е заявила с тревога, че парите в банката ще стигнат само до вторник, пише всекидневникът To Vima. В частен разговор държавният глава е изказал загриженост за състоянието на банковата система. National Bank of Greece е една от големите банки в страната, припомня медията.

*Актуализирано в 20,45 часа

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
.....плакати и лозунги ще ядат.....,какво друго им е останало.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
Haho333
преди 8 години
Вече са им отказали.То това да не е маднра, все да искаш.Не мога да ги мисля още утре сигурно банкоматите няма да пускат повече пари.Да видим тогава революционерите какво ще ядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
в САЩ само 15% пазаруват кеш всичко е с банкови карти ако имате 100 000 в банката но можете да купувате с карта какъв е проблема ???е не може да теглите кеш но може да пазарувате с карта и да плащате по банков път за всичко Банковата ваканция трябва да остане най-вече за да се осветли икономиката и ако Гърция няма необходимита подготовка да се подготвя У нас сега рекламират безкасовото плащане с кредитни карти - да се учат и да екипират всички търг.обекти с апарати Франция забранява плащанията в брой над 1000 евро - http://***.investor.bg/news/comments/197521/334/#comment-newestИталия 2013год. предложи за над 50 евро а Гърция от няма и как ще трябва да го приложи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 3
nikiangel
преди 8 години
Те могат да внесат молба и слънцето утре да свети 3 часа повече например.При такъв решителен вот обаче, в който казват че нямат никакво намерение да си плащат заемите не знам кой ще им взима молбите на сериозно оттук нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Какво означава временна ликвидност и спасяването е отделна тема като Португалия или като КТБ Четох някъде ,че лошите кредите пресрочили 90 дена са 36% но това не означава необезпечени като КТБ например Темата е голяма и основното е ,че БАЗЕЛ-3 е недостатъчно трябва 33% капит.адекватност и наказателна отговорност за необезпечените кредити и разделяне на търг. и инвест. банкиране Описал съм всичко подробно под статията на проф.Джефри Сакс ,който също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Няма да има неизплащане на заплати - само дето ще са количествено или качествено променени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Не смятам че риска е голям .Виж движението на еврото и на евробондовете от нова година до сега .Оставането е по голям риск поне според мен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 1
system_foult
преди 8 години
Хиени са и сега ще ги оставят на командно дишане,по залъче всяка седмица.Няма да устискат много,всъщност при първото неизплащане на заплати ще се случи случка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 1
system_foult
преди 8 години
Ела е за оказване на подкрепа при форсмажорни обстоятелства.Така е но не и за перманентна издръжка на цяла държава а очевидно това очакват "гордите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
Invcom
преди 8 години
Принципно съм съгласен с теб, но Гърция вече е в ЕЗ така или иначе. Как ще реагират пазарите на едно евентуално излизане на страна от ЕЗ ? Дали инвеститорите няма да започнат да спекулират с книжата на други задлъжнели държави ? Според мен риск си има..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още