IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият премиер на Словения препоръчва нова емисия дълг до 6 юни

Анализатори смятат, че бъдещето на Словения зависи от стъпките, които новото правителство ще предприеме

17:59 | 22.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Янез Янша. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Янез Янша. Снимка: Ройтерс

Словения, която се бори да избегне спасителен план, трябва да емитира облигации до 6 юни, за да изпълни финансовите си задължения, съобщи днес бившият премиер на страната Янез Янша, цитиран от Ройтерс.

По-рано длъжностни лица от старото правителство на страната заявиха, че ще е необходимо да се емитира дълг в средата на годината, за да се избегнат проблеми. Новото правителство обаче поне засега отказва да разкрие плановете си за финансиране.

Анализатори вече залагат, че страната ще емитира дълг за над 1 млрд. евро през следващите месеци, тъй като през тази година ще трябва да направи серия от плащания в размер на най-малко 2 млрд. евро.

Днес Янша обясни, че словенската държава разполага с ликвидност и може да изпълни задълженията си без никакви проблеми, но “положението може да се промени значително на 6 юни, освен ако не бъдат издадени нови облигации дотогава”. Дата е ключова, тъй като тогава настъпва падежа на 18-месечни облигации за 907 млн. евро, които бяха издадени през декември 2011 г.

През октомври миналата година Словения емитира 10-годишни облигации за 2,25 млрд. евро при доходност от 5,7%, припомня информационната агенция.

Новият премиер на страната Аленка Братушек увери парламента, че кабинетът е в състояние да реши финансовите проблеми и се дискутират “финансови постановления”.

Тя подчерта, че ще се съсредоточи върху решаването на проблемите на банките в страната, съживяването на икономиката и създаването на нови работни места за младите хора.

Според оценки на Международния валутен фонд (МВФ) Словения която се присъедини към еврозоната през 2007 г., може да се наложи да заеме 3 млрд. евро или повече през тази година за финансиране на бюджета, да изплати дълговете си и да помогне на закъсалите държавни банки. Фондът изчислява, че е необходим 1 млрд. евро свеж капитал за трите най-големи банки в страната, в които държавата притежава големи или мажоритарни пакети акции.

Местните банки се борят с около 7 млрд. евро “лоши” кредити, което се равнява на около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Това породи спекулации, че Словения може да последва Кипър и другите проблемни държави в еврозоната и да потърси спасителна помощ.

Анализатори смятат, че бъдещето на Словения зависи от стъпките, които новото правителство ще предприеме. “Политиката ще бъде основното нещо, което трябва да гледаме занапред, защото ще има сериозно въздействие върху фиска и банковия сектор”, коментира Питър Атард Монталто от Nomura. Той подчерта, че трябва да се внимава и за пазарите и дали те няма да принудят страната да потърси спасителна помощ.

Информационната агенция отбелязва, че Словения изпадна в нова рецесия заради свиването на износа и вътрешното търсене. Правителството на Янша пък загуби мнозинството си в парламента през януари заради корупционен скандал, но и без това популярността на бившия премиер силно беше намаляла заради бюджетните икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Тези май също тръгват по нанадолнището. Някой да знае някъде да има клон на словенска банка, че искам да си внеса парите точно там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още