IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черна гора иска да запази еврото в преговорите с ЕС

Страната ще поиска модификация на критериите от Маастрихт и по-конкретно на критерия за валутния курс, който е неприложим в нейния случай

21:11 | 11.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Черна гора ще поиска в хода на преговорите за членство в ЕС да си запази еврото чрез модификация на критериите от Маастрихт и по-конкретно на критерия за валутния курс, който е неприложим в нейния случай, съобщи съветничката на заместник-управителя на Централната банка Милица Килибара за в. "Виести".

Килибара, която е ръководител на работната група за глава 17 от преговорите с ЕС, каза, че очаква тази глава да бъде отворена до края на годината и в рамките й да бъде решен въпросът за употребата на еврото.

В свои доклади досега Европейската комисия посочи, че Черна гора е въвела еврото "едностранно" през 2002 г. Това е направено с мълчаливото съгласие на Брюксел, припомня БТА.

Централната банка на Черна гора по-рано съобщи, че е малка вероятността в хода на преговорите Брюксел да поиска премахване на еврото като официална валута в Черна гора.

В един от предишните доклади на Европейската комисия беше посочено, че в случай на отказ от еврото държавата ще поеме определени рискове като повишени прогнози за инфлация, влошаване на финансовите дисбаланси, разрастване на сивата икономика, намаляване на преките чуждестранни инвестиции и икономическа рецесия.

"Черна гора заяви, че ще се стреми да изпълни критериите за приближаване към еврозоната, че е съгласна въпросът за използването на еврото в страната да се реши в хода на преговорите за присъединяване към ЕС и не очаква да влезе в еврозоната на датата на присъединяване към съюза", се посочва в доклада на ЕК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivel
преди 6 години
Черногорците както си вкараха едностранно еврото с мълчаливото съгласие на Брюксел, нека се вкарат едностранно и в ЕС пак с мълчаливото съгласие на Брюксел. Кой им печати парите на тия, нали все пак са държава уж, силно пиратска, но за държава ги броят. Там официално пенсиите са за сметка на контрабадата с цигари към Италия, и това не се крие, нпапротив правителството им се гордее с тази си предприемчивост. Повече от колите са крадени в Европа и няма проблем да се карат в Черна Гора, никой не му пука за това. След България това е втората мафиотска страна в Европа, просто тук са едно ниво над тях, но за сметака на това те са по-прагматични и по-решителни от нашите кратуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още