IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ остави без промяна тавана на спешната помощ за Гърция

Гръцката борса може да остане затворена до края на седмицата, а данъчните власти започват масови проверки в борбата с неплащането на данъци

19:55 | 29.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на фондовата борса в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на фондовата борса в Атина. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) днес реши да остави без промяна размера на спешната помощ за гръцките банки, по искане на централната банка на Гърция, съобщи информиран източник, цитиран от Ройтерс.

Базираната във Франкфурт институция не е пожелала да коментира информацията. 

Припомняме, че миналата сряда ЕЦБ взе решение да вдигне с 900 млн. евро тавана на спешната ликвидна помощ по програмата ELA (Emergency Liquidity Assistance), която е последният източник на финансиране за гръцките банки. Така таванът достигна 90 млрд. евро.

Междувременно стана ясно, че гръцкият фондов пазар вероятно ще остане затворен до края на седмицата заради технически проблеми на местните банки. С това се удължава петседмичната ваканция, причинена от капиталовия контрол, съобщи днес говорителка на Атинската фондова борса, цитирана от Ройтерс.

Припомняме, че пазарът в Гърция не работи от 29 юни, когато правителството затвори банките и наложи стриктни ограниченията за тегленията и паричните преводи в чужбина, за да не допусне изтичане на депозити на вложители и компании.

„Утре фондовата борса няма да отвори и вероятно ще остане затворена и в петък. Гръцките банки трябва да разрешат някои информационно-технологични проблеми", допълни говорителката.

Иначе още във вторник ЕЦБ даде „зелена светлина“ за отварянето на фондовия пазар в Гърция без ограничения за чуждестранните инвеститори, но определи известни лимити за местните капиталовложители, за да се избегне рискът от евентуално изтичане на капитали. 

Междувременно днес правителството съобщи, че обещаната от премиера Алексис Ципрас борба с укриването на данъци е в ход една седмица след голямото увеличаване на ДДС.

"Ние ще започнем (проверките, б. ред.) в скъпите дестинации, луксозните хотели и ще отидем дори в най-малката таверна, заяви вторият финансов министър Трифон Алексиадис пред репортери, очертавайки плановете на правителството за лятото в борбата с неплащането на данъци, предава Ройтерс. 

Проверки от екипа на министерството за финансови престъпления през последната седмица разкриха данъчни нарушения в почти една от всеки четири фирми, каза той. Орязването на бюджета остави екипа на финансовото министрество за борба с финансовите престъпления с недостатъчен персонал, но допълнителни инспектори ще бъдат повикани от други министерства, за да помогнат в одитната кампания, заяви Алексиадис.

Според условията на третата кредитна програма за Гърция ДДС бе увеличен в хотелите и ресторантите на островите в Егейско море, което доведе до оплаквания от работодателите в туристическата индустрия, които заявиха, че тази мярка ще засегне приходите в разгара на туристическия сезон.

Туризмът носи около една пета от БВП на Гърция, превръщайки го в много необходимия двигател на растежа и приходи от данъци за боледуващата икономика. В последния доклад за Гърция МВФ заяви, че докато събирането на данъци се подобрява, избягването на данъците остава масово сред богатите и самонаетите. Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че Гърция трябва да направи събирането на данъци по-ефективно, да подобри одитите и да ускори съдебните процедури. 

Темата за Гърция можете да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още