IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри 274 милиона евро съфинансиране за магистрала "Струма"

Ще бъде изграден скоростен път между Долна Диканя и Благоевград (2 лота) и от Сандански до ГКПП "Кулата"

19:09 | 26.02.13 г. 6
ЕК одобри 274 милиона евро съфинансиране за магистрала "Струма"

Европейската комисия одобри финансиране в размер на 274 милиона евро от Европейския кохезионен фонд за магистрала "Струма", един от големите инфраструктурни проекти в югозападна България, съобщи българската редакция на пресслужбата на ЕК, цитирана от БТА.

Очаква се освен осигуряването на по-бърза и по-безопасна трансевропейска връзка за европейските шофьори и превозвачи над 600 000 местни жители да се възползват от съкратеното време за пътуване, по-добрите условия за околната среда и свързаност, повишаваща привлекателността на техния регион за бизнес и инвестиции.

Във връзка с това решение комисарят по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан заяви: "Този проект прави региона по-конкурентоспособен и по-привлекателен за инвеститорите. Освен че създава подходящи условия за растеж и заетост, той осигурява по-безопасна и по-устойчива инфраструктура за българските граждани и за целия вътрешен пазар."

Проектът е част от Приоритетен проект 7 от Трансевропейската мрежа за транспорт и засяга изграждането на скоростен път между Долна Диканя и Благоевград (два лота) и от Сандански до ГКПП Кулата. Общата дължина на участъците е 68,5 км. Предвижда се те да бъдат завършени до 2015 г.

Проектът включва и подготовката за изграждане на по-сложният участък Благоевград - Сандански (лот 3) през програмния период 2014-2020 г., който ще включва тунели през Кресненското дефиле.

Инвестицията е осигурена по приоритет "Развитие на пътна инфраструктура по Трансевропейски и основни национални транспортни оси" от Програма "Транспорт" (финансирана от ЕС) за периода 2007 - 2013 г.

Кохезионният фонд ще финансира 274 млн. евро от общата стойност на проекта (342 млн. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
theforce
преди 11 години
прав си, явно от 3 години не съм гледал данните:http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ot-vlizaneto-si-v-es-dosega-bylgariia-e-poluchila-77-miliarda-leva-,125972/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Защо никой не поставя под въпрос съществуването му?"Защото можем само да загубим. Тук не е Германия Франция Япония или която и да е друга голяма и "завършена икономика" за да го коментираме! Какво ще си купим с обезценен лев ? То сега е бедно населението а при обезценен лев ще настане революция. Ако падне борда падаме и ние "зад борда" всичките! Дори социалистите при цялата си безскрупулност не го коментират :D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 17
biserz
преди 11 години
Прав си! Засега и аз не съм против ЕС, но си мисля за Паричния съвет. Защо никой не поставя под въпрос съществуването му? Ох, забравих, че банкерите са твърде чувствителни по въпроса, защото премахване на Паричния съвет може да означава намаляване на "реално" дължимите суми към тях...Но цената, която плащаме за макрорамката излезе на улицата...Тя още не си дава сметка за това, но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 4
fairfax
преди 11 години
Абе хора, вие в интернет не може ли да търсите? Има си данни колко ни е вноската, колко сме договорили по фондовете, колко реално са изплатени и пр. Стига с тия лъжи, че плащаме повече отколкото получаваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 22
theforce
преди 11 години
Виж, аз също се радвам на новата инфраструктура и я оценявам. И смятам че далаверите са сведени до по-приемливо равнище от преди 5-10 години (макар че разбира се има още много мегдан).Но недей да пропускаш че тези пари преди да дойдат от ЕС към нас, са отишли от нас към ЕС, под формата на вноската на нашата държава. Разбира се, защото към момента сме неспособни да усвояваме повече от примерно 15%-20% от предвидените за нас средства. Но от друга страна, колко реално ще можем да усвояваме максимално? И дали някога ще станем нетни получатели на ЕС-средства, а не нетни платци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
aikmana
преди 11 години
Много ме кефи как, когато европейските данъкоплатци ни нават пари да си оправим селските пътища, това или е част от световната конспирация за прецакването на велика България или пък се игнорира сякаш сме над тези неща...Щото ние пътища не ядем нали? Искаме да ни вдигнат заплатите и пенсиите.Аз пък съм доволен, че ще има още некви 20-30 километра нормални пътища. Това разбира се е защото въртим едни далавери с Бойко не за друго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още