IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Свих свои експозиции заради несигурността около политиката на Фед

В краткосрочен план Гърция ще шокира пазара, но в дългосрочен няма да има голяма разлика, смята икономическият съветник на Allianz

10:15 | 28.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Свих свои експозиции заради несигурността около политиката на Фед

Цените на активите се покачват, благодарение на паричната политика, която води Федералният резерв на САЩ (Фед). Но тъй като е налице несигурност относно това дали американската централна банка ще може да постигне по-добри икономически фундаменти, икономическият съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан изтегля част от вложенията си, пише CNBC.

Въпреки че не счита, че пазарът ще има „огромен“ проблем, когато Фед започне да вдига лихвените проценти, той е преструктурирал портфолиото си така, че инвестициите му в книжа с дълъг срок да са равни на тези с кратък срок.

„Изтеглих някои експозиции от пазарите, към които има силен трафик, защото натам Фед бута всички, и открих някои в кеш, а други експозиции са с по-висок риск и по-ниско ликвидни“, заявява пред CNBC икономистът.

„Докато не получим по-добри икономически фундаменти, ние сме в риск да не оправдаем по-високите цени на активите“, категоричен е той.

Същевременно краткосрочните книжа като акции и облигации не получават подкрепа само от Фед, но и от свободните пари, които се връщат на пазара под формата на обратни изкупувания, смята Ел-Ериан.

Въпреки това той е на мнение, че това си има лимит и в даден момент трябва да има прехвърляне от парите на централните банки към корпоративни инвестиции в оборудване и наемане на персонал.

Бившият изпълнителен директор на Pimco все още вярва, че Фед ще започне да вдига лихвите през септември, но твърди, че това би било „най-слабото затягане“, което Фед някога е правил.

„Фед ще работи усърдно, за да разсее обсебването ни от датата и да се фокусира върху процеса, който ще бъде доста дълъг и постепенен“, коментира Ел-Ериан.

По отношение на ЕЦБ и Гърция икономистът смята, че банката ще направи всичко възможно, за да помогне на Атина, защото не иска да предизвика първото напускане на страна от еврозоната.

Въпреки това неговото най-голямо опасение е, че ще има „инцидент“ като например налагане на капиталови ограничения или малки фалити, които недвусмислено биха избутали Гърция от еврозоната.

В краткосрочен план Гърция ще шокира пазара, но в дългосрочен няма да има голяма разлика, счита Ел-Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
Tyrista
преди 8 години
relax... there will be rate hikes... soon :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Tyrista
преди 8 години
relax... there will be rate hikes... soon :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още